Inspiratie

Terug naar de basis met je tuin

pexels edgar arroyo 15497491

Het is een ware trend op het moment. Een tuin wars van allerlei moderne snufjes en luxe items, maar helemaal basic, terug naar de basis zoals de natuur ooit bedoeld was. Uiteraard past dit perfect bij de tendens die momenteel sowieso erg gaande is en waarbij we vooral zien dat mensen in het algemeen niet te veel poespas erbij halen maar met hun hele levensstijl weer meer terug willen naar de basis en willen kiezen voor een duurzame levensstijl en ook een wat simpeler leven.

Je tuin kan hierbij een hele grote rol spelen. Want waar komt de natuur nu beter tot zijn recht dan buiten in je tuin. Niet zo verwonderlijk dat veel aanhangers van deze nieuwe trends dit dan ook doorvoeren naar hun tuin en dat doen ze op heel veel verschillende manieren.

In deze blog gaan wij jou laten zien welke manieren dat allemaal zijn en hoe jij dus ook met je tuin terug kunt naar de basis. We laten je zien wat dit inhoudt, waar je moet beginnen en wat je allemaal wel en vooral ook niet moet doen om je tuin weer terug naar de basis te brengen. Ook vertellen we je natuurlijk wat dit je allemaal oplevert zodat ook jij de voordelen hiervan kunt inzien. Lees je met ons mee?

De nieuwste trends op vele gebieden

Op heel veel gebieden in het leven gaan mensen tegenwoordig terug naar de basis, het is dan ook een ware levensstijl die we steeds meer terug zien komen. We kiezen voor een simpeler leven en voor een stuk minder luxe. Daarnaast is duurzaamheid ook een thema dat de laatste tijd vaak om de hoek komt kijken. Niet zo verwonderlijk dus dat de tuinen hierin niet achter konden blijven en dat deze trend zich uiteindelijk dus ook naar onze tuinen ging vertalen.

Terug naar de basis gaan in je tuin is dan ook een heel stuk gemakkelijker dan je wellicht zou denken. In principe laat je de natuur een stuk meer haar gang gaan en voeg je meer natuur toe aan je tuin en dan ben je dus al een heel eind. Dit heeft dan ook veel fijne voordelen voor je tuin zelf dus het is ook nog eens een hele fijne ontwikkeling.

De nieuwste trend is dus om terug naar de basis te gaan met je tuin en dit kan je dan ook op veel verschillende manieren aanpakken. Hoe je dat precies doet laten wij je graag zien.

Door de jaren heen steeds meer luxe

Als we gaan kijken naar onze tuinen door de jaren heen dan is er een ding dat erg veel opvalt en dat is dat er door de jaren heen steeds meer luxe bij is gekomen. Waar we begonnen met vooral veel beplanting in onze tuinen kwam er door de jaren heen steeds meer luxe bij. Zo gingen we over op mooie tegels in de tuin voor ons terras en ook de uitvoering van deze tegels werd steeds luxer. Daarna kwamen ook de tuinmeubelen om de hoek kijken en ook deze werden steeds weer wat luxer waardoor je op een gegeven moment zelfs zag dat tuinmeubelen voor een heel groot deel de boventoon voerde in een tuin.

Dit was een nieuwe trend die we tot dan toe nog niet vaak gezien hadden. Ook zagen we dat er meer accessoires toegevoegd werden aan tuinen op allerlei verschillende manieren. Zo zagen we bijvoorbeeld dat er meer mooie bloempotten in tuinen verschenen maar ook meer luxe kussens, tuinverlichting en mooie beelden en ornamenten. Dit alles om een tuin een stuk sfeervoller en gezelliger te maken en natuurlijk ook met succes.

Maar ook in de basis veranderde er veel. Zo veranderden de materialen die er gebruikt werden. Er werd veel gebruik gemaakt van bijvoorbeeld steen, maar dan wel echt de luxe steen soorten. En ook luxere soorten hout en metaal kwamen steeds vaker voorbij. Schuttingen waren lang niet enkel meer van hout maar vaak ook een mix tussen hout en metaal of zelfs kunststof. En dan heb je natuurlijk ook nog de schuurtjes. Deze veranderden echt in tuinhuizen en later zelfs in serres en luxe tuinkamers. Dit laatste is een trend die we de laatste tijd veel voorbij zien komen en die ook veel luxe naar een tuin toebrengt.

Ook zagen we veel vijvers en waterornamenten in allerlei soorten en maten de revue passeren, en wat dacht je van een zwembad, jacuzzi of een buitendouche. Allemaal elementen die een tuin van de nodige luxe voorzien en die ervoor zorgen dat een tuin een heerlijke plek is waar je flink veel tijd door kan brengen omringt met allerlei gemak en luxe.

Maar toch is de trend van nu helemaal anders. Al die luxe lijkt toch niet te brengen wat we verwachten en we willen allemaal massaal meer rust en terug naar de basis. De luxe gaat dus overboord en de rust komt weer terug in de tuin. terug naar de basis dus.

 Hoe pak je het aan

Als je weer met je tuin terug naar de basis wil gaan dan komt daar natuurlijk wel het een en ander bij kijken. Ten eerste is het zo dat je alle luxe overboord moet gooien. Betekend dit dan dat je de huidige luxe die je hebt meteen moet verwijderen? Ons antwoord op deze vraag zou zijn nee, in onze ogen zou het dan ook zeker geen kwaad kunnen om nog wat luxe in je tuin te bewaren die je toch al had alleen ligt het eraan hoeveel onrust deze luxe brengt en op welk gebied deze luxe dan ook bij je tuin hoort.

Als je bijvoorbeeld mooie terras tegels hebt liggen dan is het eigenlijk onzin om deze te verwijderen, en daarnaast ook nog eens totaal niet duurzaam. Dan zou je dus veel beter kunnen zeggen dat je deze laat liggen. Maar heb je bijvoorbeeld heel veel bont gekleurde en opvallende accessoires in je tuin staan dan is het wellicht een veel beter idee om deze te vervangen door wat minder opvallende exemplaren zodat je tuin op die manier ook wat rustiger oogt. Of je laat ze helemaal weg dat kan natuurlijk ook.

Bij een tuin die terug naar de basis gaat is het immers ook belangrijk dat alles een functie heeft. Vanuit dat oogpunt zou het dan ook helemaal niet nodig zijn om nieuwe accessoires toe te voegen en kun je dat dus ook prima achterwege laten.

Het is dus heel erg per tuin afhankelijk hoe je te werk gaat en wat je wel en niet in je tuin laat bestaan. Dit ligt er dus ook heel erg aan waar hetgeen voor dient. Zo kun je dus verschillende keuzes maken en kijk je wat voor jouw tuin handig is en werkt.

Alles heeft een functie

Het meest belangrijke bij de inrichting van een tuin die terug naar de basis gaat is dat je goed beseft dat alles een functie heeft. Dit kun je vervolgens op veel verschillende manieren vorm geven in je tuin. Denk bijvoorbeeld ten eerste aan het feit dat het fijn is om goed te kijken hoe je alles kunt laten werken in je tuin en wat wil je met de ruimte die je tot je beschikking hebt. Als je graag terug wil naar de basis dan zien we vooral vaak dat mensen graag hun eigen voedsel in de tuin willen verbouwen en dat ze graag veel groen terug willen zien in hun tuin.

Zo zien we bijvoorbeeld dat er ruimte wordt gemaakt voor een moestuin of voor bakken of potten met planten erin. Maar ook fruitbomen en struiken vol fruit doen het altijd heel erg goed. Dit is ook echt wel een manier om terug naar de basis te gaan met je tuin en om dus zelf je eigen voedsel te verbouwen. Op die manier ben je dus ook nog eens hartstikke gezond bezig en dat is natuurlijk helemaal mooi meegenomen!

Verder zien we nog veel meer beplanting een weg naar een tuin vinden. Het is dan ook erg belangrijk om als je terug naar de basis gaat met je tuin veel beplanting toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat je tuin heel natuurlijk oogt en dit geeft ook weer rust. Daarnaast is dat in de basis waar je tuin voor bedoeld is en het woord zegt het natuurlijk al. Terug naar de basis dat was het doel.

Daarnaast zien we ook dat er gekeken wordt hoe je bijvoorbeeld een plek kunt realiseren waar je in de avond lekker bij een vuurtje kan zitten in de tuin. Dus niet onder de verwarming in de tuinkamer maar gewoon lekker buiten in de tuin rond het vuurtje. Heerlijk genieten is waar het allemaal om draait. En ook dit is natuurlijk onwijs fijn en ontspannend en meer terug naar de basis kun je natuurlijk bijna niet gaan.

Op deze manier zie je dus dat vaak alles een functie heeft in je tuin en dat je dus echt niet allerlei luxe nodig hebt om optimaal van je tuin te kunnen genieten. Ook is het overigens erg belangrijk om goed naar het materiaal gebruik te kijken. Ook hier kun je weer onwijs veel mee doen. Het is dan ook handig om goed te kijken welke kanten je hier mee op kan en hoe je er dus voor zorgen kan dat je tuin vooral voorzien is van heel erg veel natuurlijke materialen zoals riet en hout. Op die manier haal je dan ook uit je tuin wat erin zit en dat is zeer zeker een aanrader!

Terug naar de basis met je tuin

Het is een ware trend, weer helemaal terug naar de basis gaan met je tuin. Maar dus ook meteen een trend die we veel voorbij zien komen en die ook veel mensen omarmen en niet zonder reden. Duurzaamheid en ontspanning zijn twee thema’s die de laatste tijd steeds meer gaan leven. We hebben een beetje genoeg van de snelle en drukke levens en willen veel liever meer rust en ontspanning vinden. En waar kun je dat nu beter doen dan in je eigen achtertuin.

Daarnaast is het ook zo dat we graag wat beter voor de natuur zorgen en ook daarbij komt een tuin waarbij je terug naar de basis gaat goed van pas, gelukkig kun je dit dan ook op veel verschillende manieren doen en dat is wel heel erg prettig.  Belangrijk hierbij is dat je vooral in het oog houdt hoe je dus niet al teveel poespas aan je tuin toe kunt voegen en toch kunt zorgen voor een hele fijne plek en omgeving. Juist dat levert je zoveel op en geeft ook veel rust om je heen.

Let goed op de materialen die je in je tuin gebruikt maar ook op de natuur. Het is dan ook een goed idee om een plek voor een moestuin te realiseren en om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk sfeer en gezelligheid toe kan voegen. Zo maak je er dan ook echt een feestje van.

Ga dus gerust terug naar de basis en ontdek wat dit ook voor jou en je tuin kan betekenen op deze wijze draag jij ook je steentje bij terwijl je ook nog eens kunt genieten van de rust om je heen.