Inspiratie

Welk kleurgebruik past bij jouw tuin

pexels pixabay 40799

Een tuin vol met kleur, veel mensen kiezen hier graag voor omdat ze het op deze manier heel fijn vinden om wat kleur om zich heen te hebben. En laten we eerlijk zijn kleuren maken natuurlijk ook heel sfeervol en gezellig en dat is zeker iets wat je in je tuin wel kan gebruiken. Maar ook kunnen kleuren heel praktisch ingezet worden. Zo kunnen ze een ruimte groter doen lijken of juist kleiner en kunnen ze een ruimte ook lichter of donkerder doen ogen. Allemaal hele fijne resultaten die je met kleuren in je tuin kan bereiken en waar je dus ook veel plezier aan kan beleven.

Dat het gebruik van kleuren in je tuin een goed idee is dat is natuurlijk wel duidelijk lijkt ons zo maar welke kleuren kies je dan? Het is namelijk ook nog eens heel erg belangrijk dat de kleuren die jij voor jouw tuin kiest helemaal bij je passen en ook bij je tuin passen. Dit kan dus best even een flinke zoektocht vormen en is dus zeker ook iets wat je niet zomaar even doet.

In deze blog geven wij je een aantal hele handige tips waarmee je in een handomdraai de beste kleuren voor bij jou in de tuin kunt kiezen. Op deze manier weet je precies welke kleuren in jouw tuin tot hun recht komen en hoe je ervoor zorgen kunt dat je deze kleuren op een goede manier toepast. Lees je met ons mee?

Wat kleuren doen voor je tuin

Het toevoegen van kleur aan je tuin is natuurlijk een heel erg goed idee om een aantal verschillende redenen. Ten eerste zorgen kleuren ervoor dat er meteen veel sfeer en gezelligheid je tuin binnenkomt. Maar daarnaast is het ook nog eens zo dat je met kleuren kunt zorgen voor een tuin die ruimer en lichter lijkt, of een tuin die juist knusser lijkt. Alles is mogelijk door het juiste gebruik van de juiste kleuren en dit is dan ook zeker weten een echte aanrader.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste mensen kleuren toevoegen aan hun tuin op een bepaalde wijze. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Door gebruik van materialen maar ook door toevoeging van accessoires of bijvoorbeeld het plaatsen van bepaalde beplanting in de tuin. iedereen gebruikt hier zijn of haar eigen manier voor en dat maakt de invulling van een tuin dan ook onwijs persoonlijk.

In de basis kunnen kleuren vooral heel erg veel goeds doen voor je tuin op heel veel verschillende manieren. Wel is het daarbij belangrijk dat je de juiste kleuren gebruik zodat je het plaatje compleet kan maken.

Wat wil je precies bereiken

Voordat je gaat kiezen welke kleuren je het liefste in je eigen tuin toe wil voegen ga je eerst eens bedenken wat je precies wil bereiken met de kleuren in je tuin. Wil je graag dat je tuin een stuk lichter lijkt of wil je liever dat je tuin er knus uit komt te zien. Wil je de optische illusie van meer ruimte in je tuin bereiken en of ga je juist voor heel veel vrolijkheid. Het is vooraf belangrijk dat je dus bedenkt wat je wil bereiken met de kleuren in je tuin. Op die manier kun je hier vervolgens veel gerichter mee aan de slag gaan en dat is natuurlijk heel fijn.

Zo kun je veel beter kiezen welke kleuren uiteindelijk het beste tot hun recht komen bij jou in de tuin omdat je weet welk doel je graag met deze kleuren wil bereiken. Je kunt je dan ook vast wel voorstellen dat je voor ruimte in de tuin hele andere kleuren nodig hebt dan voor een knus gevoel. En dat je voor vrolijkheid weer hele andere tinten gebruiken moet. En zo hebben alle kleuren allemaal hun eigen doel en dat is natuurlijk ook wel heel erg fijn.

Bedenk dus voor het kiezen van de kleuren eerst even wat je graag wil bereiken zodat je daar vervolgens mee aan de slag kunt en ervoor kunt zorgen dat je de juiste kleuren kiest die je ook echt helpen om je doel te bereiken natuurlijk.

Kies kleuren die je aanspreken

Als je bijvoorbeeld gaat zoeken naar kleuren die een ruimte lichter doen lijken dan komen er al snel een aantal mogelijkheden op je af. Wat hier vervolgens belangrijk aan is, maak een keuze waar je zelf achter staat. Dus kijk niet enkel en alleen feitelijk naar de kleuren die je gaan helpen om je doelen te bereiken maar kijk ook  naar welke kleuren jou het meeste aanspreken.

Kleuren zijn namelijk echt heel erg persoonlijk en als jij dus kleuren in je tuin gaat gebruiken waar je zelf geen goed gevoel bij hebt dan gaat dit ook niet prettig voelen. Vaak zien we dan dat mensen zich helemaal niet thuis voelen in een ruimte en dat is natuurlijk ongelofelijk zonde. Voor het beste resultaat is het dus heel erg belangrijk om kleuren te kiezen die je aanspreken en die je dus helpen om je doelen te bereiken.

Zachte kleuren voor een rustige sfeer

Als jij graag een hele rustige sfeer in je tuin terug wil zien dan is het gebruik van zachte kleuren een echte aanrader. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je tuin een hele rustgevende uitstraling zal krijgen en dat zorgt dan weer voor een hele aangename sfeer. Zeker als je graag tot rust wil komen in je tuin is dit een heel erg goed idee.

Zachte kleuren zijn er natuurlijk ongelofelijk veel. Denk bijvoorbeeld aan pasteltinten maar ook nude tinten doen het heel erg goed. Al deze kleuren zijn niet te heftig aanwezig maar maken toch zeker wel een verschil qua sfeer in je tuin. Het is dan ook erg prettig om op deze manier kleuren in te zetten voor een rustgevend eindresultaat.

Let er wel op dat je deze kleuren niet al te overheersend terug laat komen in je tuin want dan kan het alles bij elkaar alsnog voor een vrij heftig geheel zorgen en gaat het rustgevende effect ervan een  beetje weg en dat is natuurlijk totaal niet de bedoeling.

Felle kleuren voor levendigheid in de tuin

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij een heel levendig type bent en dat je die levendige sfeer ook erg graag doorgetrokken ziet naar je tuin. En wat is er dan een beter idee dan het gebruik van felle kleuren om dit resultaat te bereiken. Met felle kleuren bereik je dan ook veel levendigheid in een tuin en dat geeft ook weer een bepaalde energie. Veel mensen worden hier erg vrolijk van en beleven hier ook veel plezier aan.

Er zijn natuurlijk meer dan voldoende voorbeelden van felle kleuren te vinden en deze kunnen dan ook allemaal prima in je tuin gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan geel, roze en rood. Maar ook oranje en paars zijn veel gebruikte kleuren voor een levendige tuin.

Ook hierbij is het overigens weer wel van groot belang dat je vooral kleuren kiest waar je zelf heel erg blij van wordt en een goed gevoel bij hebt alleen op die manier bereik je dan ook het beste resultaat.

Donkere tinten voor een knusse sfeer

Soms is je tuin heel ruim, nu vinden veel mensen dit erg prettig maar het kan dan soms wel lastig zijn om je tuin wat knus te laten ogen. Hier kan je dan ook soms wel wat hulp bij gebruiken. Gelukkig kan je ook in dit geval met kleur weer heel erg veel doen en zijn er bepaalde donkere tinten die heel goed bijdragen aan een knusse sfeer in je tuin.

Let op er zit echter wel een verschil tussen donkere en warme tinten. Het is dan ook belangrijk om voor donkere tinten te kiezen met een warme toon erin. Alleen op deze manier bereik je dan het gewenste resultaat en zorg je dus voor een hele sfeervolle tuin vol knusheid en gezelligheid. Let ook hierbij wel goed op in welke mate je deze kleuren toepast aan je tuin. Je wil natuurlijk niet dat het te donker gaat ogen en alle sfeer uit de tuin verdwijnt. Let hier dan ook goed op en pas de kleuren op de juiste wijze toe in je tuin.

Licht en ruimte zijn veel gehoorde wensen

Het is waarschijnlijk de wens die de meeste mensen voor hun tuin hebben en die we dan ook ongelofelijk vaak voorbij horen komen. Namelijk de wens voor licht en ruimte in de tuin. Veel mensen willen deze twee elementen onwijs graag terug zien in hun tuin en laten hier dan ook veel aan gelegen. Ze vinden het erg belangrijk dat ze licht en ruimte terug zien in hun tuin en doen hier dan ook veel voor.

Ook hierbij is kleur weer enorm belangrijk. Met het gebruik van de juiste kleuren kun je licht en ruimte dus heel erg goed terug laten komen in je tuin. Als je namelijk lichte kleuren in je tuin gebruikt dan weerkaatsen deze het natuurlijke licht en zo lijkt je tuin meteen een stuk ruimer en lichter. Een hele handige truc dus die je echt wat brengt in je tuin.

Er zijn natuurlijk heel veel lichte kleuren en tinten te vinden. Het mooiste hierbij is vaak wel om niet voor spierwit te kiezen. Dit kan een vrij harde kleur zijn en je wil wel graag wat sfeer en gezelligheid voelen in je tuin natuurlijk.

Hoe voeg je kleuren toe aan je tuin

Nu je weet welke kleuren jij het beste voor bij jou in de tuin kunt gebruiken is het vervolgens ook belangrijk om goed te kijken hoe je die kleuren toevoegt. Ook dit kan dus weer op een aantal verschillende manieren. Ten eerste kun je dit doen door accessoires. Dit is dan ook meteen een hele makkelijke en veilige manier. Als je namelijk accessoires aan je tuin toevoegt dan kun je de kleur toevoegen en weghalen of veranderen wanneer je maar wil. Dat is natuurlijk wel erg prettig en fijn.

Maar je kunt natuurlijk ook voor vaste elementen kiezen om de kleuren toe te voegen in je tuin. Denk dan bijvoorbeeld aan een schutting in een bepaalde kleur of een bepaalde kleur terras tegels. En tot slot kun je natuurlijk ook met beplanting heel erg veel doen en dat is dan zeker een wijze waar veel mensen voor kiezen en natuurlijk ook heel begrijpelijk want ze vinden het op die manier ook meteen heel fijn om wat natuur in de tuin te hebben aangezien dit veel fijne voordelen heeft. Met kleur kun je hier natuurlijk ook veel mee doen en dat is dan weer mooi meegenomen.

Passend kleurgebruik voor bij jou in de tuin

Als het gaat om het gebruik van kleuren in de tuin dan zijn de meeste mensen fan. We zien dan ook vaak dat de meeste tuinen veel kleuren bevatten wel is het vaak zo dat het heel persoonlijk is welke kleuren je uiteindelijk voor bij jou in de tuin gebruikt. Hier heb je natuurlijk veel keuzes in en dat maakt het dan ook een stuk makkelijker om kleuren te vinden die helemaal bij je passen.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat iedere kleur zo zijn of haar eigen eigenschappen heeft. Dit zorgt ervoor dat sommige kleuren een ruimte groter of lichter doen lijken of juist knusser. Zo kun je dus ook meteen heel leuk spelen met al deze verschillende kleuren en ze inzetten op de manier die jij graag wil. Meer dan genoeg reden dus om zelf ook wat kleur aan je tuin toe te voegen en de kleuren te kiezen die bij je passen.