Tips

Alles over de sinaasappelboom

sinaasappelboom kweken

De sinaasappel is een geliefde fruitsoort. Van verfrissende sapjes tot verfijnde smaakmakers en van garnering tot babyhapjes. Voor je dagelijkse portie vitamine C is het een gezonde en verantwoord stukje fruit. Maar wist je ook dat je deze fruitsoort in je eigen tuin kan hebben? Met de juiste instructies en onderhoud, kun je met veel plezier en genot van je eigen verse sinaasappels genieten.

Hoewel het makkelijker is om een kratje sinaasappels bij de groenteboer te kopen, is een eigen sinaasappelboom natuurlijk een leuk project voor in je tuin. Bovendien kan deze boom voor een mediterraanse sfeer zorgen en krijg je hopelijk leuke reacties van vrienden en familie. Lees in dit artikel alles over de sinaasappel en de sinaasappelboom. Wat moet je doen om hem te planten, hoe moet je hem verzorgen en natuurlijk hoeveel liter sinaasappelsap kun je uit de sinaasappels van je eigen sinaasappelboom persen.

De sinaasappel

De appelsien staat beter bekend als de sinaasappel. Deze vrucht groeit aan de Citrus Sinensis (sinaasappelboom) en wordt beschouwd als een Citrus vrucht. Het is een soort die zoet van smaak is. Er zijn meerdere varianten van de sinaasappel. Elk heeft kenmerkende eigenschappen die een karakteristieke smaak aan de vrucht geven. De zoete sinaasappel is de meest gewaardeerde citrus vrucht en wordt daarom ook het meest verbouwd en geconsumeerd.

De meeste perssinaasappels worden geïmporteerd uit landen waar een subtropisch klimaat heerst. Zeker de landen rond de Middellandse Zee zijn daarom erg efficiënt in het verbouwen van sinaasappels. Echter is de grootste exporteur van sinaasappels Brazilië! Deze exporteren jaarlijks meer dan 18 miljoen ton aan sinaasappels en is daarmee heel erg belangrijk voor jouw dagelijkse portie vitamines. Andere belangrijke Europese landen die veel sinaasappels exporteren zijn Spanje en Turkije. Verder zijn de citrusvruchten uit Israël, Egypte en Indonesië een geliefde soort die te verkrijgen is bij de lokale groenteboer.

De sinaasappel vindt zijn oorsprong is China. In Nederland verwijst het woord ‘sina’ naar het land en werd er al snel gesproken over een ‘appel uit China’. Hier komt de verbastering appelsina ook vandaan. Veel noord Europese landen hebben deze naam aangehouden omdat Nederland een belangrijke transporteur was voor de rest van het Europese achterland. Echter was Portugal het eerste land dat deze vrucht importeerde naar Europa. Omdat de vrucht voor veel landen compleet nieuw was, verwees de naam van de nieuwe Citrus vrucht vaak naar de kleur oranje.

Leuk weetje. In Nederland leggen we de klemtoon van het woord sinaasappel op de ‘sin’ waardoor de dubbele a wat korter wordt uitgesproken. In België ligt de klemtoon juist meer op ‘naas’ waardoor de dubbele a langer wordt aangehouden dan de Nederlanders. Het woord ‘appelsien’ wordt nog vooral gebruikt in Noord-Braband, Limburg en Vlaanderen.

Planten

Omdat de sinaasappelboom van nature niet lekker groeit in het Hollandse klimaat, wordt er geadviseerd om de boom binnenshuis of in een kas te laten groeien. Je kunt er voor kiezen om zaaiing of een jonge boom te kopen, maar om de echte beleving van het kweken te ervaren is het ook mogelijk om een sinaasappelzaadje te planten. Zo heb je een prachtige cyclus van de sinaasappelboom in stand gehouden.

Ondanks dat de boom veel licht en warmte nodig heeft om te groeien moet hij in de zomer en het voorjaar niet in de felle zon geplaatst worden. Hierdoor kan het blad verbranden en wordt de boom niet gezond. Zorg dat de sinaasappelboom in een grote pot komt te staan met voedzame grond, en geef hem voldoende water om te kunnen groeien. Mocht je de boom gaan verpotten, doe dit dan in het voorjaar. De zon en de temperatuur zorgt er voor dat de boom een groeispurt krijgt, en is de kans dus groter dat hij sneller groot en sterk wordt. De sinaasappelboom kan niet tegen temperaturen onder het vriespunt. Dus zet de boom in de winter binnen op een koele onverwarmde plek. Je kunt er ook voor kiezen om de boom buiten te beschermen met noppenfolie of een vriesdoek. Deze zorgen er voor dat de plant niet dood vriest tijdens de koude periodes.

Hoe verzorg je een sinaasappelboom

Ten eerste heeft een sinaasappelboom dus vooral heel veel zonlicht nodig! Dit zorgt ervoor dat de plant goed kan groeien en ook voldoende vruchten kan produceren. En wist je dat hoe meer zonuren de sinaasappelboom heeft gehad hoe zoeter de sinaasappels zullen smaken! Als je dus een hele zure sinaasappel te pakken hebt bedenk dan maar goed dat dit waarschijnlijk van een boom af komt die niet genoeg zon heeft gezien!

Maar naast veel zon heeft een sinaasappelboom eigenlijk vrij weinig verzorging nodig! Het enige waar je voor moet zorgen is dat de boom voldoende voeding en vocht zal hebben. Maar dit is al heel snel het geval gelukkig als de boom in de juiste aarde staat! Zorg er dan ook voor dat jouw sinaasappelboom geplant wordt in aarde die voldoende voeding bevat! En mocht dit niet het geval zijn dan is het wel aan te raden om zelf nog wat voeding aan de grond toe te voegen! Op deze manier zorg je ervoor dat jouw sinaasappelboom voldoende voeding heeft en dus ook voldoende vruchten kan produceren!

Uiteraard is het ook net als bij zoveel bomen altijd een goed idee om dode blaadjes en dorre takken weg te halen! Deze nemen namelijk energie weg van de boom terwijl ze er niks meer mee kunnen doen. Deze energie kan veel beter naar de gezonde bladeren en vooral de vruchten gaan! Als de vruchten namelijk zoveel mogelijk energie van de boom kunnen pakken zullen ze ook zeker zo goed mogelijk groeien!

Wat zijn de beste weersomstandigheden voor de sinaasappelboom

De sinaasappelboom komt opvallend veel voor in zuidelijke landen. En dat is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk. In deze landen schijnt heel veel de zon en heerst een heerlijk warm klimaat. En dat zorgt er weer voor dat de sinaasappelboom het heel goed zal doen! Op deze manier groeien de vruchten beter en worden ze zoeter en dat is natuurlijk precies de bedoeling!

Een warm klimaat is dus de beste bodem voor een sinaasappelboom. Dit is ook de reden dat in ons land de sinaasappelboom enkel in de kassen te vinden is. Ons klimaat is net niet warm genoeg om de sinaasappelboom goed te laten groeien in onze eigen hollandse bodem.

sinaasappelboom

sinaasappelboom

Tijd om te oogsten

Als de boom goed gegroeid is en de sinaasappels voldoende zonuren gehad hebben dan is het tijd om te oogsten! Hier heb je vaak erg lang naar uit gekeken want nu is het eindelijk tijd om die heerlijke sinaasappels te gaan plukken en proeven! En wat zullen ze heerlijk smaken!

De hoeveelheid sinaasappels die van jouw sinaasappelboom afkomen is heel erg verschillend. Dit ligt voor een deel aan de verzorging van de boom maar voor een deel kun je hier ook helemaal niks aan doen en is het gewoon afwachten hoeveel vruchten er aan jouw boom komen te zitten.

Wat kun je allemaal van je sinaasappels maken

Als je een goede oogst hebt dan heb je dus voldoende sinaasappels om van alles van te maken en dat is natuurlijk heel erg leuk en fijn! Maar wat kun je dan eigenlijk allemaal van die sinaasappels maken? Wij laten het je graag zien!

Zo kun je bijvoorbeeld heerlijke sinaasappelsap maken! Dat is dan ook meteen de manier waarop de sinaasappels het meest verwerkt worden! Heerlijke verse sinaasappelsap! Dit smaakt heerlijk en zit ook nog eens vol met vitamines! Het is dus echt ontzettend gezond! Niet zo verwonderlijk ook dat ze het ook weleens het vloeibare goud noemen!

Sinaasappelsap is dus een ontzettend goed idee! Maar naast sap kun je nog meer met de sinaasappels doen! Zo kun je er ook jam van maken, dit is misschien een minder voorkomende smaak voor jam maar daarom niet minder lekker! Sinaasappeljam smaakt heel erg fris en daardoor is het bij veel mensen erg geliefd! Uiteraard moet je wel van de smaak van sinaasappels houden maar als dit het geval is kan sinaasappeljam een erg goed idee zijn!

En naast de jam kun je nog meer kanten op, denk bijvoorbeeld aan het verwerken van de sinaasappels in een cake of een taart. Ook hierbij zorgen de sinaasappels weer voor een heerlijke en frisse smaak en dat is dan ook meteen waar ze zo om bekend staan en waardoor zoveel mensen er zo van houden! De heerlijke frisse smaak is namelijk met niets te vergelijken en is zo lekker!

Zo zie je dus maar dat je met de oogst van je boom heel veel kanten op kan. Je kunt allerlei lekkers met de sinaasappels maken al kun je ze ook heel erg goed lekker los eten! Een pure sinaasappel is werkelijk een traktatie en ook weer heel erg gezond!

Een mooi gezicht

Wat ook erg fijn is aan de sinaasappelboom is dat hij er erg leuk uitziet! Een sinaasappelboom in de tuin zorgt dan ook voor een heerlijk groen gevoel in je tuin! Daarnaast kunnen de vruchten ook heerlijk gaan ruiken als ze nog aan de boom hangen! Je ruikt dan een heerlijke frisse en zoete geur die zich door heel de tuin kan verspreiden! Dit is natuurlijk erg fijn en lekker en zorgt ervoor dat je in je tuin meteen het gevoel hebt alsof je op vakantie bent, dat is pas echt genieten terwijl je gewoon in je eigen achtertuin zit!

Het vormt dus een heel mooi gezicht om sinaasappelbomen in je tuin te hebben staan en we zouden dit dan ook zeker aanraden! Helaas kunnen de bomen die veel vruchten geven wat minder goed aarden in onze Hollandse grond maar er zijn voldoende sinaasappelbomen die dat wel kunnen alleen hoef je helaas niet te rekenen op een forse oogst!

Gezondheid ten top

Misschien is het grootste voordeel van de sinaasappel nog wel dat hij zo ontzettend gezond is. Hij bevat namelijk echt ontzettend veel vitamines die wij ontzettend hard nodig hebben. Deze vitamines houden ons gezond en zorgen er daarnaast ook nog eens voor dat allerlei processen in ons lichaam goed verlopen. En dit houdt ons dus erg gezond!

Je kunt dus wel stellen dat het eten van sinaasappels erg gezond is en dat het dan ook zeker aan te raden is om dit dagelijks te doen! De heerlijke frisse en zoete smaak is een ware verwennerij en wij snappen dus wel dat het heerlijk is om de dag met een glas sinaasappelsap te starten!

Je ziet dus dat de sinaasappel enorm veel voordelen met zich meebrengt! Naast dat we de vrucht kunnen eten en hier heerlijk van kunnen genieten zorgt de boom zelf ook nog eens voor een heel erg gezellig gezicht in onze tuin. De mooie groene bomen zijn een lust voor het oog en zorgen direct voor een erg groen gevoel in onze tuin en dat is precies wat we zoeken! Maar daarnaast hebben de vruchten ook nog eens erg veel voordelen! Zo zijn ze ontzettend gezond en zorgen ze ervoor dat we zelf ook gezond blijven. Doordat ze zoveel gezonde eigenschappen en vooral ook vitamines bevatten zijn ze erg goed voor onze gezondheid en wordt er ook aangeraden om ze voldoende te eten!

Een stuk lekkerder dan een vitaminepil kunnen wij je wel vertellen! Wij nemen dan ook veel liever een  lekker fris glas sinaasappelsap en zorgen op deze manier voor onze gezondheid! Een ontzettend fijne manier om voldoende gezonde voeding binnen te krijgen en optimaal van al het goede wat de sinaasappel ons brengt te kunnen profiteren! Daarnaast smaakt het ook nog eens verrukkelijk en dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Wij kunnen dus wel zeggen dat we grote fan zijn van de sinaasappelboom en alle voordelen ervan inzien! Het is een feest dat deze boom van die heerlijke vruchten produceert en wij genieten er dan ook graag met volle teugen van!