Tips

De ultieme tips voor wonen aan het water

genieten in de zomer

Het ziet er vaak ontzettend leuk en vooral gezellig uit, een woning aan het water. Een prachtige achtertuin die grenst aan een meertje of rivier waardoor je een schitterend uitzicht hebt! Ook vanuit je woning zelf is het vaak een waar genoegen om zo dichtbij het water te wonen. Vanuit het hele huis kun je vaak genieten van de meest schilderachtige plaatjes en daarnaast is het ook nog eens leuk om zo nu en dan een bootje voorbij te zien varen of een watervogel op het water neer te zien strijken.

Het is dan ook nooit saai als je aan het water woont en er is werkelijk waar altijd wel wat te zien en beleven! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de watersporten die je ook heel makkelijk kunt beoefenen vanuit huis als je aan het water woont! Hoe makkelijk is het om je eigen bootje of surfplank dichtbij te hebben en zo bij lekker weer een rondje te gaan varen of suppen. Je kunt je eigen boot dus werkelijk aanleggen in je achtertuin!

Er zijn dan ook enorm veel liefhebbers voor een woning aan het water en wij snappen natuurlijk wel waarom! Toch is het niet enkel maar heel veel plezier en voordelen. Er zijn namelijk ook best een aantal factoren die het wonen aan het water met zich meebrengt waardoor je goed op bepaalde zaken moet letten! In deze blog vertellen wij je graag waar je allemaal rekening mee moet houden en geven wij je de ultieme tips voor wonen aan het water! Lees dan ook vooral gezellig met ons mee en wij vertellen je graag waar je allemaal op moet letten! Uiteindelijk weet je zo precies wat het wonen aan het water allemaal inhoudt en kun je zo ook zelf een goede keuze maken!

Het voordeel van wonen aan het water

Laten we allereerst eens beginnen met de voordelen van wonen aan het water want dat zijn er namelijk nogal wat! Ten eerste is het heel erg fijn om lekker aan het water te wonen en te genieten van de kalmerende werking die het uitkijken over het water op je kan hebben! Daarnaast is het ook erg fijn om heerlijk uit te kijken over het water terwijl er allerlei activiteiten plaatsvinden. Uiteraard is het wel enorm afhankelijk van aan welk water je woont maar soms kan er flink wat bedrijvigheid zijn. Het kan dan enorm leuk zijn om allerlei bootjes voorbij te zien komen en hier heerlijk van te genieten! Maar ook de natuur op in en rond het water kan een leuk schouwspel vormen! Zo kun je heerlijk genieten van het mooie beeld van vogels en vissen die in het water zwemmen en is er altijd wel wat te zien!

Het uitzicht is dus een heel erg groot voordeel van het wonen aan het water! Maar dat niet alleen, het is ook nog eens erg leuk als je zelf een watersportliefhebber bent! Want hoe leuk kan het zijn als je eigen boot, kano of surfplank gewoon in je achtertuin kan liggen en je ieder moment van de dag heerlijk het water op kan! Je hoeft niet eerst alles in te pakken of ver te reizen, nee je kunt gewoon zo van start gaan! Heerlijk wat kun je nu nog meer wensen!

Een ander groot voordeel van wonen aan het water is dat het water vaak verkoeling brengt, tijdens een warme zomer kan het aan het water al snel wat frisser zijn of er kan een klein briesje staan en dat werkt heerlijk verkoelend! Een groot voordeel dus.

Maar wat denk je van de winter, ook dan kan het echt heel erg leuk zijn om zo dicht bij het water te wonen. In de wintermaanden kun je namelijk genieten van heel veel ijspret en dit is natuurlijk ook niet verkeerd!

wonen aan het water

wonen aan het water

Veiligheid staat voorop

Maar naast alle voordelen die wonen aan het water je kan bieden zijn er ook een aantal factoren waar je goed op moet letten! Zo is het ten eerste altijd heel erg belangrijk om goed oog te hebben voor de veiligheid. En dan met name die van kinderen. Als je aan het water woont is het water dus ook wat makkelijker bereikbaar voor kinderen en dit wil je natuurlijk voorkomen! Ten eerste is het dan ook altijd belangrijk om heel erg goed op te letten en ze geen seconde uit het oog te verliezen, maar daarnaast is het ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet zo makkelijk bij het water kunnen komen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld met een hek of een heg te werken. Op deze manier is het water wat minder makkelijk bereikbaar voor ze en dit zorgt er weer voor dat ze minder kans hebben ongemerkt in het water terecht te komen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig nog veel meer snufjes die dit kunnen voorkomen. Zo zijn er ook bepaalde alarmen te koop. Deze kun je namelijk zo instellen dat ze afgaan als er activiteit aan de rand van het water is, of bijvoorbeeld bij het hek naar het water toe. Als het alarm afgaat dan weet je dus dat er iemand in de buurt is en kun je voorkomen dat je kind te dicht bij het water kan komen. Maar alsnog blijft het vooral heel erg belangrijk om zelf heel goed op te letten!

Muggen en muskietennetten

En dan is er nog een factor waar je goed rekening mee moet houden bij wonen aan het water, namelijk de vele muggen die op het water afkomen. Dit kan voor sommige mensen zelfs een echt nadeel zijn van wonen aan het water! Zeker als het warm is in de zomer hebben muggen de neiging om op het water af te komen. Ze kunnen dan dus ook makkelijk de weg naar binnen vinden als je vlak aan het water woont.

Dat betekent dat je dan ten eerste vaak veel last van muggen in de tuin hebt maar dus ook in huis en dit kan natuurlijk erg vervelend zijn. Gelukkig is er ook heel veel wat je hiertegen kunt doen! Zo kun je ten eerste buiten zorgen voor speciale citronella kaarsen op tafel deze zorgen ervoor dat de muggen op een afstandje blijven. Maar ook zijn er speciale lampen te koop voor buiten die een speciaal licht en een trilling geven waardoor muggen ook een deurtje verder gaan. En tot slot kun je er natuurlijk nog voor kiezen om jezelf in te smeren met antimuggen spul. Ook dit zorgt er namelijk voor dat de muggen geen kans krijgen om je lek te prikken!

Maar niet alleen buiten kun je dus last van muggen hebben maar ook binnen kan dit zeker het geval zijn. Hier kun je namelijk veel last hebben van muggen en zeker in je slaapkamer is dit echt helemaal niet fijn en kan het voor flink wat slapeloze nachten zorgen.

Maar gelukkig zijn er ook voor binnen een aantal maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat de muggen jou voortaan overslaan. Zo kun je ervoor kiezen om een muskietennet over je bed te spannen of een klamboe, op deze manier kunnen de muggen hun weg door het gaas niet vinden en krijgen ze geen kans om je lek te prikken. Maar je kunt ook binnen in de weer gaan met muggenspul ook hier helpt het heel erg om ervoor te zorgen dat muggen niet bij je in de buurt komen. Maar je kunt ook kiezen voor speciale anti muggen kaarsen en lichtjes. Ook deze helpen enorm om ervoor te zorgen dat muggen je binnen niet lek prikken. Er is namelijk niets zo vervelend dan dat als je lekker ligt te slapen en de muggen komen om je oren zoemen, dit kan voor heel wat slapeloze nachten zorgen!

Maar met deze tips kun je goed uit de voeten en zorg je ervoor dat de muggen geen kans krijgen en weer je ze zowel uit je tuin als uit je woning!

De inrichting van je tuin

Een andere factor waar je rekening mee moet houden als je aan het water woont is de inrichting van je tuin. Deze kan je soms enkel op een bepaalde manier vormgeven doordat je rekening moet houden met het water. Zeker dicht bij de waterrand vraagt het vaak om een extra constructie of versteviging van je tuin zodat alles goed blijft staan en niet het water in zakt. Dit is dus zeker wel iets om rekening mee te houden als je kiest voor een woning aan het water, zeker omdat hier vaak extra kosten bij komen kijken waar je vooraf misschien geen rekening mee houdt.

Bij de inrichting van je tuin is het dus wel zaak om hier op te letten en om er ook rekening mee te houden dat je de grond bij de rand van het water goed stevig houdt om verzakking te voorkomen. Een  tuinman kan je hier overigens goed in adviseren en eventuele werkzaamheden uitvoeren om te zorgen dat jouw tuin overal in goede staat zal blijven!

Maar ook met de beplanting in je tuin moet je soms rekening houden met het feit dat je tuin aan het water ligt! Zo is het vaak zo dat er best wat vocht in de grond zit bij de ligging van je tuin aan het water. Sommige planten kunnen hier echter niet zo goed tegen en krijgen dan last van natte voeten. Voor anderen is dit juist weer heel erg fijn! Dus ook met de beplating van je tuin aan het water is het raadzaam om je goed te verdiepen en je te laten informeren zodat je precies weet welke planten hier wel en niet geschikt voor zijn!

Uiteindelijk kun je zo een goede keuze maken en weet je dus ook zeker dat de planten in jouw tuin aan het water heerlijk staan te stralen en helemaal tot hun recht komen! En het is ook nog eens erg leerzaam natuurlijk om uit te zoeken welke planten het beste passen en welke zorg ze vervolgens ook nodig hebben!

Heerlijke zomeravonden

Maar het grote voordeel van een tuin aan het water zijn toch wel de heerlijke zomeravonden! Avonden waarop je heerlijk met een drankje aan de rand van je tuin kan zitten en waarbij je uit kunt kijken over het water! Dit is vaak heerlijk rustgevend en op een warme zomerdag is het ook mooi meegenomen dat het veel verkoeling biedt! Daarnaast zorgt het er ook voor dat je meteen het gevoel hebt alsof je op vakantie bent! En dat terwijl je gewoon in je eigen achtertuin zit, wat wil je nu nog meer!

Uiteraard zullen er wel muggen zijn maar wij hebben je voldoende tips gegeven om jezelf hier prima tegen te kunnen beschermen! Maar daarnaast is het werkelijk waar heerlijk om op deze manier de dag af te sluiten in je eigen achtertuin! En wie echt helemaal het vakantie gevoel wil ervaren kan er zelfs nog voor kiezen om nog even met een bootje het water op te gaan of wie weet is het water wel geschikt om een snelle duik te nemen! Heerlijk even afkoelen na een dag hard werken wat wil je nog meer!

Een droom aan het water

Wij zien dus zeker wel heel veel voordelen van een tuin aan het water en zouden zelf niet hoeven twijfelen! Het is werkelijk waar een droom om zo dicht aan het water te wonen en al de voordelen hiervan te ervaren! Daarnaast is het ook echt nog eens heel erg fijn dat je zo kunt genieten van het prachtige uitzicht vanuit je woning en vanuit de tuin! Dit zorgt dat er altijd wat te zien is en dat het nooit saai zal zijn!

Het is dan ook voor veel mensen een droom om aan het water te wonen en wij begrijpen deze droom helemaal! Het biedt dan ook ontzettend veel voordelen en kan werkelijk waar heel veel plezier aan je woning en tuin toevoegen! En dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait!