Tips

De beste tips tegen wespen in je tuin

wespen weren tuin

Nu de zomer weer in aantocht is genieten we weer heerlijk van het warme weer buiten! Het zonnetje schijnt, de temperaturen lopen op en de mensen komen weer meer hun huis uit! Maar het zijn niet alleen de mensen die opeens meer naar buiten komen, de insecten doen ook gezellig mee! Zo zien we ook opeens veel meer wespen verschijnen! Zij komen met het warme weer ook weer vaker tevoorschijn en naast dat het hele nuttige beestjes zijn, kunnen ze soms ook best wel voor wat overlast zorgen.

We zien ze dan ook liever niet te vaak in onze tuin en zeker niet met teveel. Uiteraard zijn ze onderdeel van onze natuur en kunnen we dan ook niet voorkomen dat ze buiten rondvliegen. Maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen die we kunnen doen om ze een kleine beetje uit onze tuinen te weren zodat we hier niet al te veel last van ze hebben. Zeker met kleine kinderen kan dit namelijk best lastig zijn omdat het gevaar van een steek op de loer ligt. Kinderen bewegen vaak veel en hebben zelf de aanwezigheid van een wesp vaak niet in de gaten, op deze manier kan het dan ook sneller voorkomen dat ze geprikt worden!

In deze blog geven wij je de beste tips om wespen uit je tuin te weren en laten we je zien waar je zelf ook allemaal op kun letten om je tuin ook minder aantrekkelijk voor wespen te maken, want zoals je jezelf wel kunt voorstellen maakt dat ook al veel verschil! Lees dus met ons mee en leer hoe ook jij ervoor kunt zorgen dat wespen geen kans krijgen in jouw tuin!

De temperaturen lopen op

We kunnen het ieder jaar weer duidelijk merken, de temperaturen lopen op en de zon gaat steeds vaker en langer schijnen. Dit is dan ook vaak het moment dat de wespen weer tevoorschijn komen. Ze vinden het warm genoeg om hun schuilplek te verlaten en zoemen weer heerlijk rond op zoek naar voedsel!

Dus als de zon schijnt zien we steeds meer wespen verschijnen. We weten dat ze heel nuttig zijn voor onze natuur en ze zien er ook nog eens mooi uit maar toch zijn we er vaak een beetje bang van. Ze vliegen dan ook alle kanten op en ze staan erom bekend dat ze natuurlijk best flink kunnen steken! Dit willen we natuurlijk graag voorkomen en daarom hebben we dan eigenlijk ook liever geen wespen in onze tuin!

Toch is het met warmere temperaturen niet te voorkomen en moeten we ermee leren omgaan dat de wespen ook onderdeel van onze natuur zijn en nu eenmaal graag overal op af komen! Lees daarom snel mee hoe je hier het beste mee om kunt gaan!

De beste tips tegen wespen in je tuin

De beste tips tegen wespen in je tuin

Op zoek naar voedsel

Een zoemende wesp om ons heen kan soms voor flink wat onrust zorgen! Ze vliegen namelijk alle kanten op en dit kan soms best een bepaalde angst bij ons oproepen. We weten namelijk dat ze flink kunnen steken en dat je hier ook flink last van kunt hebben, vandaar dat we uit onszelf vaak al terugdeinzen als een wesp in onze buurt komt.

Ook zijn we vaak bang dat we per ongeluk met een hap voedsel of een slok van een drankje een wesp mee naar binnen nemen met alle gevolgen van dien. Maar hoe bang we er soms ook voor kunnen zijn en hoe gemeen ze ook kunnen steken, we hebben ze ook nodig voor onze natuur!

Wespen zorgen namelijk voor bestuiving en daarmee dus gelijk ook voor voortplanting van bepaalde planten en bloemensoorten! Hierdoor zijn ze dus van groot belang voor onze natuur en zouden we eigenlijk niet meer zonder willen en ook niet kunnen!

En ondanks dat wij vaak voor ze terugdeinzen hebben ze zelf niet de intentie om kwaad te doen, ze zijn namelijk alleen maar op zoek naar voedsel en zoemen daarom in onze tuinen rond om een geschikte maaltijd te vinden! En het is dan ook echt zo dat als wij de wespen met rust laten ze ook niet snel zullen steken, dit doen ze namelijk over het algemeen enkel als ze zich in het nauw gedreven voelen!

Een stekende pijn

We gaven het net al even aan, ondanks dat het dus hele nuttige beestjes zijn maakt het feit dat ze zo venijnig kunnen steken veel mensen vaak een beetje bang! Maar waarom steekt een wesp eigenlijk? Doet het echt zoveel zeer en wat kun je er tegen doen?

Een wesp steekt eigenlijk over het algemeen alleen maar als hij zich in het nauw gedreven voelt of als er gevaar dreigt. Vandaar ook dat ze adviseren als er een wesp of je af komt om gewoon rustig te blijven zitten. Als jij namelijk druk om je heen gaat zitten slaan vergroot je hiermee het gevoel voor de wesp dat er gevaar dreigt met alle gevolgen van dien en dan zal een wesp ook nog eens veel eerder gaan steken. Het is dus veel beter om je niet te bewegen totdat de wesp weer een deurtje verder gaat. Op deze manier kun je dan ook voorkomen dat je gestoken wordt.

Mocht je toch een wespensteek te pakken krijgen dan kan dit flink veel zeer doen! Je kan een grote rode plek krijgen en soms zelfs een hele rode arm of been afhankelijk van waar je gestoken bent, ook kan je jezelf helemaal niet lekker gaan voelen en soms zelfs een beetje koorts ontwikkelen! Er zijn zelfs mensen die een allergie voor een wespensteek hebben en dan is het zaak om zo snel mogelijk medische hulp te regelen anders kunnen ze het wellicht niet meer navertellen. Elk jaar overlijden er nog steeds mensen aan een wespensteek helaas. De angst voor wespen van veel mensen is dan ook niet voor niets!

Als je gestoken bent door een wesp is het dan ook ten eerste heel belangrijk om de angel te verwijderen, hier komt het gif uit en hoe sneller je deze weghaalt hoe minder gif er in je terecht komt. Dit moet je dus altijd echt zo snel mogelijk doen! Daarna is het vooral handig om de plek te koelen en om er een speciale gel of zalf op te smeren die je bij iedere apotheek of drogist wel kunt krijgen, op deze manier verzacht je de pijn en voorkom je dat je met een hele grote rode plek komt te lopen! Je kunt vervolgens best wel een aantal dagen flink pijn op de plek van de steek hebben maar uiteindelijk gaat dit vanzelf weer over!

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard zijn er een heleboel manieren om wespen uit je tuin te weren maar het is misschien handig om het te voorkomen in plaats van genezen en om er dus in de eerste plaats al voor te zorgen dat je tuin helemaal niet zo aantrekkelijk is voor wespen!

Dat doe je op de volgende manier! Als je dus echt geen wespen in je tuin wil hebben dan kun je er ook maar beter voor zorgen dat je niet te veel bloemen in je tuin hebt staan! Dit werkt namelijk als een magneet op wespen en ze komen hier dan ook graag en met velen op af!

Een andere flinke magneet voor wespen is zoetigheid, als jij dus lekker snoep op tafel zet in de tuin of een heel zoet drankje aan het drinken bent dan kun je er bijna wel op wachten dat er wespen op af komen! Ze proberen dan iets van de zoetigheid mee te pikken en dat wil jij natuurlijk niet hebben. Het is dan ook vaak aan te raden om zoetigheid buiten goed af te sluiten voor wespen, niet alleen verminder je hiermee de geur en dus ook de kans dat wespen erop af komen, daarnaast verminder je ook de kans dat een wesp onverhoopt in je glas en vervolgens in je mond terecht komt met alle gevolgen van dien! Goed afsluiten dus die handel, zo geef je wespen minder kans!

Wespen uit je tuin jagen

Mocht het nu toch zover zijn dat wespen de weg naar je tuin al weten te vinden dan is het vooral zaak  om ze weer weg te krijgen, dit kun je gelukkig op een aantal manieren doen! Ten eerste zijn er de zogenaamde wespenvangers, deze bevestig je aan een boom, of zet je op tafel, hier zit een zoetige stof in waar de wespen op af komen, maar als ze eenmaal bij de stof zijn kunnen ze de wespenvanger niet meer uit en zijn ze dus gevangen. Daarnaast zijn er ook bepaalde geuren waar wespen dus helemaal niet van houden, denk bijvoorbeeld aan koffiedik! Als je dus wil voorkomen dat er allemaal wespen in je tuin rondvliegen dan kan het dus enorm helpen om wat koffie gemalen op een schoteltje te leggen en dit vervolgens aan te steken, op deze manier stijgt er wat rook op die enorm naar de koffie ruikt, wespen vinden dit helemaal niks en zijn dan ook snel uit je tuin vertrokken, en dat was natuurlijk ook precies de bedoeling!

Zo zie je maar weer er zijn dus echt voldoende manieren om wespen in je tuin geen kans te geven en om ervoor te zorgen dat ze je tuin ook niet opzoeken! Op deze manier voorkom je overlast van wespen en een eventuele steek en kun je optimaal van je tuin genieten!