Tips

Wat kost het aanleggen van een tuin?

kosten tuin aanleggen

In onze webshop vind je allerlei fraaie meubelen en leuke accessoires voor in de tuin. Voordat je van deze producten kunt genieten, moet je uiteraard wel jouw tuin aan laten leggen. Je kunt er overigens ook voor kiezen om dit zelf te doen, maar dat vereist de nodige vakkennis en je moet over het nodige speciale apparatuur beschikken.

Veel mensen kiezen er daarom voor om een gespecialiseerde tuinman c.q. hovenier in te huren. Heb jij daar ook wel oren naar? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd wat de kosten zoal zijn. In dit antwoord geven we antwoord op de vraag ‘Wat kost het aanleggen van een tuin?’. We geven daarbij niet alleen maar droge cijfers, maar we bespreken ook hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden. Een optimale voorbereiding is daar een typerend voorbeeld van, aangezien je het daarmee voor de hovenier zo makkelijk mogelijk weet te maken.

Nadat de tuin aangelegd is, ben je vervolgens bij Tuinmeubelsale.nl aan het juiste adres. Bij ons vind je allerlei meubelen en accessoires voor het inrichten van jouw tuin. Je hebt de keus uit bijvoorbeeld allerlei soorten loungesets, allerlei soorten tuinverlichting en allerlei soorten accessoires. Met dank aan ons uitgebreide assortiment kan je jouw tuin dus perfect inrichten, maar zover is het nog niet. Jouw tuin moet eerst nog (opnieuw) aangelegd worden. Wat dit moet kosten, bespreken wij graag hieronder.

prijs aanleggen tuin

prijs aanleggen tuin

Tip: zet je wensen op een rijtje

Als je jouw tuin aan wilt lagen door een professional, heb je de keus uit twee mogelijkheden: zelf een ontwerp maken of de hovenier een ontwerp laten maken. Volgens ons is het verstandiger om hier zelf mee aan de slag te gaan. Je weet immers hoogstwaarschijnlijk al hoe je jouw tuin wilt hebben. Door dit op papier uit te werken, weet je een hoop geld te besparen.

Onze tips is daarom ook op je wensen zelf eerst op een rijtje te zetten. Nadat je dat gedaan hebt, kan je jouw wensen uit gaan tekenen op papier. Aan de hand van dit ontwerp kan je vervolgens alles met de hovenier gaan bespreken. Mogelijk heeft de hovenier nog een beter idee voor een bepaald gedeelte van de tuin. Door hier over te sparren, kom je al snel op een definitief ontwerp. Hier hoeft de hovenier zelf niet al te veel tijd aan te besteden, waardoor je hem logischerwijs ook minder uren uit hoeft te betalen.

Mocht je kosten willen besparen, is het dus zeker aan te raden om zelf een ontwerp te maken. Bijkomend voordeel is dat het ook nog leuk is om te doen én je kunt direct al jouw wensen in het ontwerp verwerken. Pak dus potlood en papier, denk goed na over jouw wensen en maak volledig zelfstandig een ontwerp. Daar kan je alvast veel geld mee besparen!

Wat kost het aanleggen van een tuin; prijs per vierkante meter

Nadat je jouw ontwerp met de hovenier besproken hebt, is hij in staat om een offerte op te maken. In deze offerte worden verschillende soorten prijzen besproken; de materiaalkosten, de arbeidskosten en bijvoorbeeld ook de kosten voor de planten, struiken en de grasmat die in de tuin aangelegd/geplant moet worden.

Sommige hoveniers kiezen ervoor om een prijs per vierkante meter te hanteren. In dat geval moet je uitgaan van een prijs tussen de 30 en 70 euro per vierkante meter. De exacte prijs per vierkante meter is afhankelijk van het uurtarief van de hovenier, maar ook van de wensen die je hebt.

De wensen kunnen variëren van een grasmat tot aan een tuinhuisje en van een schutting tot aan bestrating. Wij hebben enkele veelvoorkomende kosten per vierkante meter op een rijtje gezet:

  • Gras aanleggen: 4 tot 9 euro per vierkante meter
  • Beplanting plaatsen: 7 tot 20 euro per vierkante meter
  • Bestrating leggen: 25 tot 110 euro per vierkante meter
  • Houten terras: 75 tot 200 euro per vierkante meter
  • Schutting plaatsen: 25 tot 110 euro per vierkante meter

Wat kost het aanleggen van een tuin; uurtarief van een hovenier

Als je een hovenier in gaat huren, moet je rekening houden met een uurtarief van ongeveer 30 tot 45 euro per uur. Dit uurtarief dekt alleen de hovenier én dus niet de kosten die je hebt voor de materialen, planten, struiken, grasmat en dergelijke.

Wat kost het aanleggen van een tuin; de totaalprijs

Op basis van bovengenoemde cijfers kunnen wij één ding concluderen; het is niet mogelijk om een vaste prijs te koppelen aan het aan laten leggen van een tuin. De uiteindelijke prijs is namelijk van meerdere factoren afhankelijk, waarbij onder meer jouw wensen en het uurtarief van de hovenier zeer bepalend zijn.

Aangezien de prijzen behoorlijk kunnen variëren, is het verstandig om meerdere offertes op te vragen. Door meerdere hoveniers te benaderen, kan je een goed vergelijk gaan maken tussen de verschillende hoveniers. Je merkt dan al snel dat de offertes behoorlijk qua prijs zullen verschillen; dit komt onder meer door het uurtarief van de hovenier.

Mocht je veel geld willen besparen, kan je er ook nog voor kiezen om bepaalde taken zelf uit te gaan voeren. Je moet dit echter wel met de hovenier overleggen, aangezien niet alle hoveniers daarop zitten te wachten. Zij willen immers niet de verantwoordelijkheid dragen voor zaken die jezelf uitgevoerd hebt. Een open en eerlijke communicatie met de hovenier is daarom ook van cruciaal belang.

Wij willen je ook daarom graag aanraden om met meerdere hoveniers een gesprek aan te gaan. Bespreek je wensen en bekijk wat het totale kostenplaatje per hovenier gaat worden. Vervolgens kan je jouw keuze maken.

Nadat jouw tuin aangelegd is, wil je jouw tuin uiteraard op een zo’n leuk mogelijke manier inrichten en aankleden. Daarvoor zit je bij Tuinmeubelsale.nl zeker goed; wij bieden namelijk een zeer uitgebreid en gevarieerd assortiment aan. Bijkomend voordeel is dat je bij ons van scherpe prijzen geniet, waardoor je de kosten voor het aan laten leggen van de tuin weer een beetje kunt compenseren!