Tips

Wat te doen met het verse fruit uit je eigen tuin

fruit kweken

Het is ontzettend leuk om verschillende soorten vers fruit in je eigen tuin te laten groeien. Verschillende soorten en smaken je kunt ze allemaal door elkaar telen en vervolgens genieten van de heerlijke pure en verse smaken! Fruit uit eigen tuin smaakt werkelijk waar verrukkelijk en is vaak veel zoeter en meer puur dan fruit wat je in de supermarkt koopt. Het is dan ook niet zo vreemd dat heel veel mensen het erg leuk vinden om fruit in hun eigen tuin te laten groeien en hier ook dankbaar gebruik van maken!

Het leuke aan het laten groeien van vers fruit in je eigen tuin is dat je allerlei verschillende soorten kunt telen en zo ook kennis kunt maken met verschillende soorten fruit. Je leert zo smaken kennen en waarderen die je anders wellicht nooit had leren kennen. En naast dat het allemaal erg lekker is kun je er ook nog eens heel veel van leren. Het is namelijk erg leerzaam om verschillende soorten fruit te leren kennen en ook te leren hoe je ze moet kweken en verzorgen! Op deze manier doe je een hoop kennis op en heb je tools in handen waar je later altijd op terug kunt vallen.

En als je dan veel plezier beleefd aan het telen van vers fruit in je eigen tuin dan kun je er daarna ook nog eens veel verschillende kanten mee op. Want de mogelijkheden die je hebt met vers fruit zijn eindeloos. Je kunt er namelijk allerlei lekkere dingen mee maken en het fruit voor allerlei doeleinden gebruiken en wij zetten dit graag voor je op een rijtje!

 

Welke soorten fruit kun je allemaal telen

Er zijn ontzettend veel soorten fruit op de wereld, eigenlijk ontelbaar veel. En deze zijn natuurlijk niet allemaal in onze eigen tuinen te telen. Vaak heb je voor een soort fruit ook een bepaald soort grond en klimaat nodig en het is maar net de vraag of ons Hollandse klimaat dan geschikt is en of onze kleigrond voldoende basis kan bieden.

Maar als dit het geval is dan zijn er zeker een heleboel mogelijkheden van soorten fruit die je dus heel fijn in je Hollandse achtertuin kunt telen! Denk bijvoorbeeld aan de volgende soorten, aardbeien, kersen, appels, peren maar vergeet ook bramen en blauwe bessen niet. Dit zijn allemaal fruit soorten die je dus prima groot kunt brengen in ons klimaat en die het ook prima doen op onze bodem! Dit is natuurlijk erg fijn en zorgt ervoor dat we veel keuze hebben op het gebied van soorten vers fruit!

Vaak wordt er gedacht dat je in ons land enkel appels en peren kunt telen maar niets is dus minder waar. Er zijn zeker meerdere soorten fruit te bekennen die het erg goed doen in ons Hollandse land! Het enige wat je er vaak voor nodig hebt is wat liefde en geduld!

fruit uit eigen tuin

fruit uit eigen tuin

Een goede basis

Als je besluit om vers fruit in je eigen tuin te telen dan zijn er een paar factoren die daarbij een rol spelen. Ten eerste uiteraard het klimaat. Zoals we al even aangaven is het klimaat in ons land zeker niet altijd geschikt maar zijn er toch meer dan voldoende soorten fruit die het wel prima doen op onze Nederlandse bodem.

Het belangrijkste wat je nodig hebt voor het telen van fruit is een goede bodem! Als deze basis eenmaal goed is dan scheelt het al zo ontzettend veel! Zorg er dus voor dat de grond geschikt is voor het telen van het fruit wat je in gedachten hebt. Mocht dit niet zo zijn dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om de natuur een handje te helpen en om grond aan de bodem toe te voegen die wel geschikt is. Door soms verschillende soorten met elkaar te mengen kun je zorgen voor een rijke bodem die voldoende voeding biedt voor je gewassen!

Maar naast de bodem is dus ook het klimaat van belang. Nu kunnen we hier helaas niet zoveel in regelen maar we kunnen er wel voor zorgen dat we goed kijken welke soort fruit geschikt is om te telen in de Hollandse grond voordat we tot het planten ervan in onze tuin overgaan, op deze manier voorkomen we verrassingen en problemen!

En tot slot hebben je planten ook een fijne plek nodig. Meestal houden ze van een lekker zonnetje en daarom is het ook belangrijk om ze op een lekkere zonnige plek in je tuin te zetten. Echter is het soms ook zo dat er wel wat schaduw gewenst is dus kun je ook voor sommige planten voor wat afwisseling zorgen!

n vergeet ook vooral het vocht niet, planten hebben water nodig om gezond te blijven en om te kunnen groeien, zorg dan dus ook dat jouw planten voldoende vocht krijgen. Wel is het zo dat je ook weer niet te veel vocht aan je  planten toe moet voegen want hier kunnen ze soms juist schimmel of andere problemen van krijgen en dit wil je natuurlijk liever voorkomen!

 

Allerlei verschillende soorten

Het leukste is dus om allerlei verschillende soorten fruit in je tuin te telen! Je kunt hierbij goed kijken naar soorten fruit die je zelf ook echt lekker vindt en die jullie dus vaak gebruiken! Op deze manier weet je ook zeker dat je oogst niet verloren gaat maar kun je er ook daadwerkelijk gebruik van maken en lekker van genieten.

Juist door verschillende soorten fruit in je tuin te telen heb je een variërend aanbod en dit is ook weer erg gezond! Het is namelijk onwijs goed voor je gezondheid om veel verschillende soorten fruit tot je te nemen en het is dan ook nog eens voor een goed doel!

Let wel goed op dat je enkel soorten bij elkaar plaatst die hiertegen kunnen. Bij sommige soorten is het namelijk bekend dat ze niet zo goed in de buurt kunnen staan van andere soorten fruit en dan is het natuurlijk er jammer als dit ten koste gaat van je oogst! Ook dat is iets wat je liever wil voorkomen!

 

Verse jam

En dan gaan we kijken naar wat je eigenlijk allemaal kunt maken van al deze verschillende soorten fruit uit eigen tuin! En dan beginnen we met heerlijke jam! Er zijn namelijk heel veel lekkere soorten fruit waar je een heerlijke jam van kunt maken en wat is er nu lekkerder dan jam uit eigen tuin! Zo vers en puur heb je jouw jam nog nooit geproefd en het is dan ook werkelijk waar niet te vergelijken met de jam uit de supermarkt!

En dan zijn er ook nog eens verschillende soorten fruit waar je jam van kunt maken zodat je van allerlei verschillende smaken kunt genieten! Denk bijvoorbeeld aan aardbeien en kersen jam, maar ook van bramen en bessen kun je prima een lekkere jam maken! Er zijn dus flink wat mogelijkheden en het is vooral fijn om te kijken naar de smaken jam die jouw aanspreken en die bij je passen!

Wist je trouwens ook dat je heel gemakkelijk jam kunt maken, je hebt er namelijk helemaal niet veel voor nodig en het kost ook nog eens niet zoveel tijd! Genoeg reden dus om het zelf ook eens te proberen en om aan de slag te gaan om heerlijke jam uit eigen tuin te maken! En het fijne voordeel is dat het ook nog eens erg leuk is om weg te geven! Stop de jam in een leuk potje met een mooie etiket erop en je hebt een hartstikke leuk cadeautje om weg te geven! Stop er ook nog wat vers fruit bij en klaar ben je!

 

Heerlijke appeltaart

Het is misschien wel het meest geliefde recept uit ons land, dat van heerlijke verse appeltaart, en wat is er nu lekkerder dan om deze taart met appels uit eigen tuin te maken! De smaak van verse appeltaart is dan ook niet te evenaren. Niets smaakt zo lekker als de smaak van verse appeltaart.

Het enige wat je nodig hebt is een paar lekkere en vooral grote en sappige appels uit eigen tuin en natuurlijk een flink schepje liefde! Op deze manier zorg je voor een heerlijke verse appeltaart waar je alleen maar heel veel van kan genieten en hopelijk ook de mensen om je heen!

 

Limonade zonder suiker

Een ander heerlijk voordeel van vers fruit uit je eigen tuin is dat je heerlijke limonade kunt maken! Kies het soort fruit uit wat je hiervoor lekker vindt en maak er een heerlijke siroop van! Ook kun je bijvoorbeeld nog takjes verse munt of wat honing toevoegen om ervoor te zorgen dat het hele plaatje klopt.

En je hoeft je ook niet tot een soort fruit te beperken maar je kunt ook heel makkelijk meerdere soorten fruit met elkaar mengen om zo een heerlijke en vooral frisse limonade te verzorgen!

 

Alles vers uit eigen tuin

Zoals je ziet kun je dus heel veel bereiken met de meest lekkere soorten fruit uit eigen tuin.  Ook brengt dit veel fijne voordelen met zich mee! Zo kun je genieten van vers fruit in zijn puurste vorm en kun je het daarna ook nog eens verwerken in allerlei heerlijke gerechten!