Tips

Help! Mieren in de tuin

mieren uit de tuin

Het worden ook wel de meest ijverige beestjes genoemd, niet voor niets kennen we het gezegde zo ijverig als een mier. Het valt dan ook zeker niet te ontkennen dat het hele harde werkers zijn, altijd zijn ze in de weer en bouwen ze aan hun nest of zijn ze op zoek naar voedsel. Ze lijken nooit even stil te staan of uit te rusten en we zien ze altijd in een grote colonne door onze tuin trekken!

Het kan erg leuk zijn om naar deze ijverige beestjes te kijken maar ze kunnen ook flink wat overlast veroorzaken! Zo kunnen ze door het bouwen van hun nest onder de grond ervoor zorgen dat je tegels los komen te liggen en je terras dus gaat verzakken, daarnaast weten ze ook vaak vanaf de tuin de weg naar binnen te vinden op zoek naar voedsel en dit wil je natuurlijk graag voorkomen! Maar ook buiten zie je ze liever niet al te veel en vaak in je tuin want ook hier weten ze altijd binnen no time voedsel te vinden en kruipen ze over je eettafel en dit is natuurlijk niet bepaald smakelijk als je buiten lekker van een maaltijd zit te genieten!

Maar hoe voorkom je nu een invasie van mieren in je achtertuin? Hoe maak je jouw achtertuin zo on aantrekkelijk mogelijk voor mieren en als ze er al zijn hoe jaag je ze dan weer weg? En welke soorten mieren zijn er eigenlijk allemaal en wat zoeken ze dan in je tuin? We laten het je in deze blog allemaal weten!

Meer over de mier

Om te beginnen zullen we je eerst wat meer over de mieren vertellen. Mieren zijn zoals we net al even aangaven hele ijverige beestjes! Ze bouwen druk aan hun nest dat zich onder de grond bevindt en vaak bestaat uit allerlei gangen en verschillende compartimenten! Hier verblijven de mieren en bouwen ze nesten om nieuwe mieren te kunnen verwelkomen, deze worden als larven geboren en uiteindelijk groeien ze op tot nieuwe mieren! Mieren leven volgens een bepaalde rangorde, zo heb je de koningin, zij staat helemaal bovenaan, daarna heb je werksters, verkenners, voedselverzamelaars, nestbouwers en kinderverzorgers. Zij hebben allemaal hun eigen taak en met elkaar werken de mieren dan ook aan hun bestaan, ze doen dit eigenlijk op een hele mooie manier en zijn dan ook vaak volledig op elkaar afgestemd, iedereen heeft zijn eigen taak en alles en iedereen werkt naar behoren!

De mieren zijn dus wel altijd op zoek naar voedsel en naar materiaal om hun nest mee te bouwen! En dit vinden ze dus vooral heel veel in onze tuinen! Niet zo gek dus ook dat we de mieren hier erg vaak zien! Ze snoepen van onze blaadjes en bloemen en als ze de kans krijgen om mensen voedsel te pakken te krijgen dan doen ze dit graag! Het zal je overigens verbazen hoeveel en hoe goed een mier kan sjouwen! Je ziet ze weleens voorbij komen met een hele grote stapel op hun rug, je kan je dan bijna niet voorstellen dat een klein miertje het draagt, maar toch is dit vaak het geval! Het zijn dan ook zeker hele sterke beestjes!

Nu we wat meer weten over de mier, begrijpen we waarschijnlijk ook beter waarom de mier zo vaak zijn intrek in onze achtertuin neemt! De mier kan hier namelijk onwijs veel voedsel vandaan halen en materiaal voor zijn nest en daar gaat het natuurlijk allemaal om! Voor de mier zijn onze tuinen dan ook een waar paradijs!

mieren weren

mieren weren

Waarom we liever geen mieren in de tuin hebben

Ondanks dat de mieren onze tuinen als een waar paradijs zien en er graag hun intrek nemen denken wij hier over het algemeen wat anders over! Wij zien de mier dan ook liever gaan dan komen! Wij zitten er eigenlijk helemaal niet zo op te wachten dat de mieren met grote getalen tegelijk onze tuinen bezoeken. Maar waarom willen we dat dan niet vraag je jezelf misschien af? Dat leggen we je graag even uit!

We hebben namelijk liever geen mieren in onze tuinen om de volgende redenen, ten eerste bouwen mieren dus hun nesten onder de grond, zo ook onder onze terrassen en tegels, maar als dit gebeurd heeft dit als gevolg dat onze terrassen helemaal ontwricht worden en onze tegels los komen te liggen of soms zelfs verzakken of omhoog komen! De mieren zorgen er namelijk voor dat de tegels minder vaste ondergrond hebben doordat ze het zand onder de tegels los maken en hier ruimtes maken om hun nesten in te bouwen. Je kunt je dus wel voorstellen dat als jij een mooi terras in je tuin hebt liggen je hier niet zo blij mee bent!

Daarnaast weten mieren vanuit onze tuinen ook vaak de weg naar binnen in onze huizen te vinden! En we vinden ze dan werkelijk waar overal terug. Zo lopen ze dan gerust in keukenkastjes en zelfs onze koelkast is niet veilig, ieder kruimeltje wat ze maar kunnen vinden zoeken ze op en nemen ze mee naar hun nest. Je kunt je dus wel voorstellen dat zeker een keuken een gewilde plek is voor mieren, er valt hier namelijk altijd wel wat te vinden!

Maar ook buiten zijn we er lang niet altijd blij mee, zo zie je vaak dat mieren er als de kippen bij zijn als je buiten wat eet of drinkt! Ze lopen dan soms zelfs over je benen of handen en zoeken de eettafel op. Dit is natuurlijk enorm onsmakelijk, zit je net lekker buiten te lunchen en dan moet je de mieren van je lijf afslaan. Dit heb je natuurlijk liever niet en daarom is het goed om ervoor te zorgen dat je niet teveel mieren in je tuin hebt!

Hoe zorg je dat ze jouw tuin overslaan

Het is ten eerste vooral handig om ervoor te zorgen dat de mieren je tuin in de eerste plaats niet eens opzoeken! Dit doe je door het zo min mogelijk aantrekkelijk voor ze te maken! Zorg er dus voor dat er geen voedsel voor het grijpen ligt in je tuin. Ruim het eten meteen weer op als jullie klaar zijn en zorg ervoor dat er geen eten op de grond komt de liggen.

Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er niet veel voedsel voor de mieren in je tuin te vinden zal zijn en dan zullen ze dus al snel een deurtje verder gaan om toch aan voedsel te komen! En daarnaast kun je ook maar beter niet teveel planten in je tuin planten, dit is namelijk ook enorm aantrekkelijk voor de mieren! Maar als je hier dus op let en ervoor zorgt dat je van beide niet teveel in je tuin hebt dan loop je kans dat de mieren liever een deurtje verder gaan, missie geslaagd!

Mieren uit je tuin jagen

Maar soms is het al te laat en hebben de mieren je tuin al weten te vinden en zijn ze druk bezig om een mooi nest te bouwen. En hoe zorg je er dan voor dat ze je tuin weer verlaten en ervoor kiezen om eerst een deurtje verder te gaan kijken? We vertellen je wel alvast eerlijk dat dit niet heel makkelijk is maar gelukkig zijn er wel zeker wat manieren om ervoor te zorgen dat de mieren jouw tuin weer verlaten.

Ten eerste kun je de mieren bestrijden met speciale bestrijdingsmiddelen voor mieren, wel vertellen we er graag bij dat deze middelen niet zonder gevaar zijn en dat ze bijvoorbeeld ook gevaarlijk voor kleine kinderen kunnen zijn! Heb jij dus veel kleine kinderen in je tuin rondlopen dan is dit niet bepaald een goed idee! Maar er is gelukkig ook een andere oplossing, zo zijn er ook veel bestrijdingsmiddelen te vinden waar geen gif aan te pas komt! Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van meel, of koffiemelkpoeder, als je dit strooit op de plek waar de looproute van mieren heengaat dan zorg je ervoor dat de mieren deze plek overslaan. Ook kun je hiervoor stuivers gebruiken, deze hebben namelijk hetzelfde effect, de mieren zullen niet bij de stuivers in de buurt willen komen en dus kun je ze op die manier weg houden van bepaalde plekken!

En dan hebben we ook nog de mieren lokdoosjes, hiermee zorg je ervoor dat de mieren op het doosje af zullen komen en vervolgens het doosje niet meer uit kunnen. Op deze manier vang je dus als het ware de mieren en heb je er geen last meer van in je tuin. Zoals je kunt zien zijn er gelukkig heel wat manieren om de mieren uit je tuin te weren! Op deze manier heb je veel minder last van ze en voorkom je dat ze jouw tuin als nieuw onderkomen gebruiken!

Zoals je dus in deze blog hebt kunnen lezen zijn de mieren vooral hele ijverige beestjes! Maar naast dat ze hard werken zijn ze dus ook soms best lastig om in de buurt te hebben! Ze weten al snel de weg naar je keuken te vinden en voor je het weet vindt je ze in je zak chips terug. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het vaak handig om ervoor te zorgen dat mieren geen kans krijgen in je tuin! Gelukkig zijn er dus heel veel manieren om dit te doen en kun je er dus zeker voor zorgen dat jij een tuin vrij van mieren hebt!