Tuinmeubelen

Barstoelen voor in je tuin

Barstoelen voor in je tuin

Als je houdt van een drankje in de tuin, waarom zou je dan niet kiezen voor barstoelen voor in je tuin? We brengen met het voorjaar veel tijd door in onze eigen tuin. We kunnen op en top genieten van alle mooie planten die we hebben gepot en de opkomende kleurenpracht die de lentetijd met zich meebrengt. De bloemen geuren heerlijk en de frisse lentewind waait aangenaam over je terras, waar je nog even nageniet van die lekker namiddagzon na een lange vermoeiende dag.
Ben jij iemand voor wie het ultieme genot een glaasje wijn of een koud glas frisdrank of bier het einde van een lange zomerdag helemaal compleet maakt? Kortom, kun jij ook thuis heerlijk genieten van een lekkere borrel op zijn tijd, bijvoorbeeld na een goede maaltijd? Dan is het tijd om je gewone tuinset aan de kant te zetten en een hoge tafel aan te schaffen met barstoelen voor in je tuin.
Met barstoelen voor in je tuin waan je je op een zonovergoten terras van jouw favoriete bar, terwijl je in de omgeving van je eigen tuin heerlijk geniet van een goede wijn of lekker fris pilsje. Ook als je geen alcohol drinkt kun je hier uiteraard aan genieten van jouw favoriete niet-alcoholische drankjes.

tuin Barstoelen kiezen

tuin Barstoelen kiezen

Comfortabele hoge stoelen

Met barstoelen heb je de beschikking over comfortabele hoge stoelen voor in je tuin. Door de hogere zit kun je hier vaak makkelijker op plaatsnemen en weer van afkomen dan uit lagere tuinstoelen. Uiteraard zijn er barstoelen voor in je tuin met verschillende hoogten, zodat je zelf kunt bepalen welke hoogte het prettigst is voor jezelf. Je stapt hier immers vanuit stand direct op, dus je moet wel comfortabel bij de zitting kunnen komen.
Barstoelen zijn daarom ook voorzien van een extra stang aan de onderkant van de stoel waarop je je voeten kunt zitten om makkelijker op en van de stoel af te stappen als deze net iets te hoog is voor je lengte. Daarmee kun je ook als je geen barstoel kunt vinden die exact bij jouw lichaamslengte past toch betrekkelijk eenvoudig op dit type tuinstoel plaatsnemen.
Aangezien veel barstoelen uitgerust zijn van een comfortabele zitting en rugleuning kun je op deze stoel minstens zo comfortabel zitten als bijvoorbeeld op een loungestoel. Je zult voldoende steun in de rug hebben en zult je ook bij langer zitten nog steeds comfortabel voelen door het vaak gevoerde zitkussen.

Diverse materialen en afmetingen

Barstoelen voor in je tuin zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en diverse maatvoeringen, aangezien niet iedereen dezelfde lengte en postuur heeft.

Het onderstel van de stoel is doorgaans gemaakt van hout of metaal. De meest traditionele barstoel of kruk is uiteraard van hout, zoals we die kennen uit de café’s en restaurants. Een houten barstoel is voor de meeste mensen het meest comfortabel en geeft echt die uitstraling die je zoekt als je voor dit type stoel in je tuin kiest. Houten barstoelen zijn vaak van teakhout gemaakt, een hardhoutsoort die zeer duurzaam en sterk is. Teakhout verkleurt onder invloed van zonlicht na verloop van tijd van nature grijs, wat een zeer mooie tint geeft.
Je kunt ook barkrukken vinden van steigerhout, een zeer duurzame zachthoutsoort met een stoere en robuuste uitstraling. Steigerhout is hetzelfde als vurenhout en is afkomstig van een naaldboomsoort. Het is veel voordeliger dan hardhout, maar is prima geschikt voor gebruik in tuinmeubilair en eveneens zeer duurzaam. Het hout heeft van nature mooie knoesten en verkleurd eerst geel en vervolgens grijs.

Naast steigerhout vind je tegenwoordig ook Douglashout. Douglashout is afkomstig van de Douglasspar, een naaldboom die ook in Europa groeit. Dit zachthout wordt nog niet veel toegepast, maar is in opkomst, aangezien het eveneens een zeer duurzame en degelijke houtsoort is, die een stuk goedkoper is dan de meeste hardhoutsoorten. Aangezien het een van de hardste houtsoorten in Europa is en veel voordeliger dan hardhout is het een uitstekend alternatief voor toepassing in tuinmeubilair.

Naast hout is metaal een veelgebruikt materiaal voor het vervaardigen van barstoelen voor in je tuin. Metalen als staal en aluminium worden veelvuldig toegepast voor het maken van een stevig onderstel voor deze stoelen, waarbij de zittingen en rugleuningen eveneens van metaal zijn of worden afgewerkt met kunststof materialen, zoals wicker.

Wicker is een gevlochten materiaal dat veel lijkt op natuurlijk rotan, maar veel beter dan rotan bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden in ons land. Hiermee is het duurzamer en vereist het eveneens weinig onderhoud. Bovendien is het verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren, waarmee een wicker barstoel er zeer hip en trendy kan uitzien. Het wordt altijd rondom een metalen frame heen gewikkeld. Bij veel modellen zijn de stoelpoten eveneens omwikkeld met wicker, waardoor de hele stoel gemaakt lijkt van hetzelfde kunststof materiaal. Er zijn ook barstoelen met natuurlijk rotan zittingen, maar rotan is niet heel goed bestand tegen langdurige blootstelling aan regen, dus barstoelen met rotan zitting dienen afgedekt te worden of binnen te worden opgeborgen als deze niet wordt gebruikt.

Bartafel

Als je voor barstoelen voor in je tuin kiest, dien je er uiteraard ook een passende tafel bij te kiezen, aangezien een gewone tuintafel te laag is. Er zijn ook diverse soorten bartafels verkrijgbaar. Er zijn kleine ronde bartafels met een ronde poot, zodat je er gemakkelijk met meerdere personen omheen kunt zitten en er geen stoelpoten in de weg zitten. Je hebt vierkante tafels waaraan je meestal met maximaal vier personen kunt zitten. De rechthoekige bartafels zijn bedoeld voor grotere groepen en deze kun je bovendien gebruiken als dinertafel, zodat je hieraan ook buiten samen kunt dineren. De rechthoekige bartafels zijn te krijgen in diverse afmetingen en worden over het algemeen het meest verkocht.

Weersbestendigheid en onderhoud

Hout dient in de meeste gevallen een of meerdere keren per jaar te worden gelakt voor het behoud ervan. Voor kunststof geldt dat je het regelmatig schoon dient te houden, om te voorkomen dat het weer erin trekt en de kleur van het materiaal grauw wordt. Metalen tuinmeubilair kan onder invloed van luchtvochtigheid gaan oxideren, dus wordt dit vaak door fabrikanten van een poedercoating voorzien, die je in goede staat dient te houden, zodat jouw tuinmeubelen niet gaan oxideren. Om er zeker van te zijn dat jouw tuinmeubelen het najaar en de winter goed doorstaan is het uiteraard praktisch als je je barstoelen binnen kunt opbergen, zodat deze niet maandenlang buiten staan en kunnen gaan verweren. Kies daarom bewust voor een praktisch materiaal en ontwerp tuinmeubelen die je goed en gemakkelijk kunt opbergen. Er zijn bijvoorbeeld veel barstoelen die je kunt inklappen of stapelen, waarmee ze weinig ruimte innemen in een opbergkast. Een Bartafel bestaat vaak uit een aantal demontabele delen, waarmee je ook deze in de winter binnen kunt opbergen indien dit nodig mocht zijn.