Wanneer je tuinmeubilair aanschaft wil je waarschijnlijk het liefst dat het zo duurzaam mogelijk is en dat het levenslang meegaat, zodat je niet pakweg elke acht tot tien jaar een nieuwe tuinset hoeft aan te schaffen.
Kunststof is momenteel zeer populair in tuinmeubilair vanwege zijn duurzaamheid en het feit dat het relatief eenvoudig is te onderhouden.
Wie van een natuurlijke tuin houdt zal meestal kiezen voor een houten of rotan tuintafel, aangezien deze natuurlijke materialen mooi aansluiten bij je tuininrichting. Als je echter een robuuste en zeer duurzame tuintafel zoekt die jarenlang meegaat, kun je in plaats daarvan ook voor natuursteen of beton kiezen.
Een betonnen tuintafel is een van de meest degelijke en weerbestendige tafels die er zijn. Ze kunnen altijd buiten staan en regen of zonlicht lijken ze weinig te deren. Bovendien vereist echt beton vrijwel geen onderhoud en hoef je het alleen af en toe af te nemen met een vochtige doek. Een nadeel van een echte betonnen tuintafel is dat deze niet te tillen is, een gemiddeld betonnen tafelblad weegt 120 kg per vierkante meter, en je deze daardoor dus in feite altijd op dezelfde plek dient te laten staan.
Als je de industriële uitstraling van beton toch erg mooi vindt, kun je als alternatief kiezen voor een betonlook tuintafel.
Wat is betonlook?
Een betonlook tuintafel heeft een onderstel van hout of metaal en een tafelblad dat lijkt op beton, maar dat is gemaakt van een andere samenstelling of composiet materiaal. Het is in feite een benaming voor veel verschillende materialen die allemaal toegepast kunnen worden om het uiterlijk van beton na te bootsen. Een veelgebruikt materiaal is beton ciré, een waterbestendig stuc product, dat wordt afgewerkt met een waterdichte coating. Ciré is een Franse benaming voor ‘gewreven’. Bij beton ciré wordt cement in lagen op een kunsthars ondergrond gewreven, waarna er een watervaste beschermlaag op wordt aangebracht. Het wordt veel binnenshuis toegepast voor wanden van badkamers en kantoren en is door de alkalische samenstelling schimmelbestendig. Het is voor gebruik buitenshuis echter wat minder geschikt, aangezien het materiaal na verloop van tijd door weersomstandigheden vuil en lelijk kan worden. De watervaste beschermlaag kan buiten sneller worden aangetast waardoor vuil en vocht bij de onderliggende lagen kunnen komen. Binnenshuis heb je hier uiteraard minder snel last van en zal wat kleine schade aan deze beschermlaag weinig invloed hebben op de kwaliteit van het materiaal.
Om toch die betonlook te kunnen creëren zijn er dan ook andere materialen die door fabrikanten worden gebruikt. Een ander materiaal dat wordt gebruikt voor deze look is polystone, een mengsel van cement en kunststof. Het wordt gemaakt uit een combinatie van steen (graniet of zeepsteen) en kunsthars, waardoor een gietbaar mengsel ontstaat dat in een rubberen mal kan worden gegoten. Kunsthars wordt gewonnen uit aardolie en is een stuk voordeliger als grondstof dan vloeibare natuurhars.
Polystone, of polyresine, is ijzersterk en weerbestendig, maar dient wel op de juiste wijze te worden onderhouden om te voorkomen dat het materiaal wordt aangetast. Er zijn speciale spuitlakken verkrijgbaar, waarmee je een polyester bovenlaagje op het materiaal kunt aanbrengen, zodat het beschermd wordt tegen vocht en vuil.
Verder zie je ook fabrikanten die gebruik maken van een glasvezel versterkt polymeer-composiet. Hierdoor ontstaat eveneens een zeer sterk en duurzaam materiaal, dat bovendien niet poreus is en daardoor geheel bestendig is tegen vuil en prima geschikt om het hele jaar buiten te blijven staan.
Praktische vervanger
Een betonlook tuintafel voelt, mits er cement of steen in is verwerkt, ook echt aan als een betonnen tafel en klinkt bovendien ook zo, maar heeft als voordeel dat deze niet zo zwaar is als echt beton, dus dit maakt het een praktische vervanger van echt beton. Je kunt een betonlook tuintafel eenvoudig te verplaatsen in je tuin.
Betonlook meubilair is echt een trend op dit moment, aangezien dit materiaal vele voordelen heeft. Het ziet er mooi uit, is gemakkelijk schoon te houden en is bestand tegen vocht. Bovendien is het zeer sterk, waardoor het erg lang meegaat en is het niet zo zwaar als echt beton. Een nadeel van polystone is dat het niet bestand is tegen schuurmiddelen of chloor, aangezien het materiaal zullen aantasten. Het beste is daarom om dit materiaal schoon te maken met een vochtige doek met alleen water of met een natuurlijke zachte zeep. Verder dien je voorzichtig te zijn met het gebruik van hete pannen of kopjes, zodat er geen lelijke kringen op het materiaal ontstaan. Het beste is dan ook om altijd gebruik te maken van onderzetters.
Afhankelijk van de hoeveelheid steen die in het materiaal is verwerkt, kan het zowel een betonlook gegeven worden als een houtlook. Hetzelfde basismateriaal kan bij de afwerking worden geschilderd, waardoor het het uiterlijk van echt hout krijgt. Ongeacht of het in de vorm van beton of hout wordt gemaakt, het eindproduct is een stevig en duurzaam materiaal.
Kwaliteitsverschillen
Aangezien er verschillende materialen worden gebruikt om die betonlook te creëren zijn er ook grote prijs- en kwaliteitsverschillen tussen verschillende tuintafels. Op een foto lijken de meeste modellen betonlook er erg mooi en precies zoals echt beton uit te zien, maar soorten waarbij de bovenlaag is geschilderd zien er in het echt niet zo mooi uit en voelen bovendien ook zeker niet aan als echt beton of natuursteen. Het is dan ook van belang om de tafel in het echt te bekijken voordat je deze aanschaft, om teleurstelling over het uiterlijk van het materiaal te voorkomen. Bovendien zijn veel van de verkochte betonlook tafels meer geschikt voor binnengebruik, dus het is goed om te vergelijken en meer informatie in te winnen over het specifiek gebruikte materiaal voor het tafelblad en in hoeverre het weerbestendig is, zodat je zolang mogelijk van je betonlook tuintafel zult kunnen genieten.
Conclusie
Een betonlook tuintafel ziet er uit als een echte betonnen tuintafel, maar heeft als voordeel dat deze niet zo zwaar is en ook makkelijk te onderhouden is. Bovendien is het materiaal vochtbestendig waarmee dit soort tafel doorgaans goed buiten kan blijven staan.
Onder betonlook worden echter meerdere materialen verstaan, die het uiterlijk van beton aannemen, en deze verschillen in kwaliteit en weersbestendigheid. Voor de beste kwaliteit betonlook dien je een tafel te kiezen met een tafelblad waarin echt steen of cement is verwerkt. Sommige betonlook tuintafels kunnen er uitzien alsof de bovenlaag is geschilderd op hout, waardoor deze niet zo mooi zijn. Het is dan ook van belang een betonlook tafel niet vanaf een foto aan te schaffen, maar deze in het echt in de winkel te bekijken, voordat je een beslissing neemt.