Tuinmeubelen

De nieuwste trend eco vriendelijk tuinieren

pexels erik mclean 4800305

Vandaag de dag speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere en grotere rol in ons leven. We zijn ons steeds meer bewust van het belang van dit thema en daarnaast zijn we ook steeds meer milieubewust bezig.  Dit wordt dan ook allemaal steeds belangrijker en neemt een grotere rol in bij ons in ons leven.

Het is dan ook geen verrassing dat veel tuinders overstappen op eco vriendelijk tuinieren en hier hun voordeel mee doen. Duurzaamheid in de tuin gaat echter verder dan het planten en kweken van bloemen. Het gaat in de kern om het realiseren van een harmonieus ecosysteem waarin mensen natuur volledig in balans zijn. In deze blog duiken we dan ook dieper in de wereld van eco vriendelijk tuinieren en delen we enkele praktische tips om een duurzame en milieuvriendelijke tuin te realiseren. We laten je heel graag stap voor stap zien hoe je dit aan kunt pakken en hoe je tot het gewenste resultaat kunt komen. Lees je met ons mee?

De keuze voor inheemse planten

Als we het hebben over eco vriendelijk tuinieren dan is het kiezen voor inheemse planten eigenlijk de eerste vereiste. Dit is dan ook onmisbaar in een eco vriendelijke tuin. Inheemse plantensoorten zijn dan ook aangepast aan het lokale klimaat en de bodem gesteldheid. Hierdoor gedijen ze dus veel beter zonder al teveel extra zorg.

Daarnaast trekken ze vaak ook nog eens lokale insecten aan en dieren wat de biodiversiteit in de tuin alleen maar bevordert. Er zijn dus verschillende redenen te bedenken om de keuze voor inheemse planten te maken en om hier vervolgens je voordeel mee te doen.

Het is dus een hele verstandige keuze om te kiezen voor inheemse planten en om vervolgens te kijken waar in de tuin je deze een mooie plek kunt geven. Op deze manier zorg je voor een mooie verscheidenheid aan bloemen en planten en voor een kleurrijk geheel.

Het vermijden van chemische bestrijdingsmiddelen

We weten natuurlijk allemaal dat chemische bestrijdingsmiddelen schadelijk voor het milieu kunnen zijn en dat ze daarnaast ook nog eens nuttige insecten en dieren kunnen doden. Gelukkig zijn er wel ook andere manieren om plagen te beheersen en om er dus voor te zorgen dat dat je tuin er netjes bij blijft staan.

Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van natuurlijke vijanden, het gebruik van insectenzeep of neemolie en bijvoorbeeld het handmatig verwijderen van ongedierte. Dit alles bij elkaar zorgt er dan ook zeer zeker voor dat het hele plaatje klopt en dat je alsnog plagen in je tuin bestrijden kunt zonder dat je hiervoor schade aanricht.

Zoek dus altijd naar een natuurlijke manier om  mee te werken zodat je vervolgens zeker weet dat je een plaag de baas kunt blijven en je tuin er netjes en verzorgd bij kan blijven staan.

Het composteren en recyclen van tuinafval

Composteren is een hele fijne en dus ook duurzame manier om tuinafval om te zetten in voedingsrijke compost voor je tuin. Door organisch materiaal te composteren verminder je de hoeveelheid afval die naar de stortplaatsen gaat en help je vervolgens ook om de bodem gezond te houden.

En wist je dat composteren ook nog eens heel erg gemakkelijk is. Je verzameld al het tuinafval op een hoop en vervolgens zorg je er op die manier voor dat het kan composteren en kun je dit dus weer heel handig gebruiken om je tuin van voeding te voorzien waar je tuin ook echt wat aan heeft en veel uit kan halen.

Op deze manier gaat er dus ook nog eens geen afval verloren maar wordt alles hergebruikt. Dit is dan ook een prima manier om dit aan te pakken en om te zorgen voor tuinafval dat goed verwerkt wordt en een hele voedingsrijke bodem.

Geef je tuin heel bewust water

Water is een kostbaar goed, het is dan ook zeker weten aan te raden om het verstandig te gebruiken. Uiteraard heeft de beplanting in je tuin water nodig maar gelukkig zijn er dan ook veel verschillende manieren om dit te realiseren en kun je hier dus veel kanten mee op.

Belangrijkste hierbij is in ieder geval dat jij je tuin heel erg bewust water geeft zodat je ervoor zorgen kunt dat je tuin krijgt wat deze nodig heeft. Zo kan het een hele slimme zet zijn om een regenton te installeren in je tuin en zo regenwater op te vangen wat je vervolgens weer aan je planten kunt geven. Op deze wijze hoef je hier dus geen kostbaar drinkwater voor te gebruiken.

Ook kan het de moeite waard zijn om te overwegen om een druppelirrigatie systeem te gebruiken of een soaker slang om gericht water te geven aan de planten die het vooral heel hard nodig hebben in plaats van meteen alles te besproeien. Ook op deze wijze  komt het water terecht daar waar het nodig is en daar waar je beplanting er het meeste profijt van heeft.

Zorg voor een natuurlijke omgeving

Als je gaat kijken naar een eco vriendelijke tuin dan is het hierbij vooral ook van belang dat bloemen en planten maar ook vogels, bijen en vlinders allemaal hun plekje kunnen vinden in de tuin. Je wil dan ook graag een natuurlijke habitat realiseren door het plaatsen van een vogelhuisje, bijenhotel of waterbronnen. Plant vervolgens ook bloemen en struiken die nectar en voedsel bieden aan deze dieren zodat je het plaatje compleet kan maken in je tuin.

Het is dan ook erg belangrijk om deze natuurlijke omgeving zelf ook in je tuin te realiseren zodat je er je voordeel mee kan doen en veel profijt aan kan beleven. Kijk dan ook goed wat jout tuin nodig heeft om een hele natuurlijke maar vooral ook eco vriendelijke plek te worden waar zowel bloemen en planten als bijen en vlinders allemaal uit de voeten mee kunnen. Op deze wijze maak jij er een groot succes van.

De keuze voor duurzame materialen

En dan heb je ook nog de materiaal keuze die je kan maken. Welke materialen gebruik jij graag in je tuin en welke laat je liever achterwege. Ook hier kun je verschillende kanten mee op en ook in dit geval is het erg belangrijk om goed te kijken waar je goed aan doet en welke materialen je dus het beste terug kunt laten komen in je tuin.

Denk bijvoorbeeld aan materialen zoals gerecycled hout, natuursteen of andere milieuvriendelijke opties. Vermijd vervolgens materialen die chemische behandelingen hebben ondergaan en die eventueel schadelijk voor het milieu kunnen zijn. Op deze wijze maak jij dus hele verantwoordelijke en vooral ook duurzame keuzes waar je veel kanten mee op kunt.

Onderhoud je tuin op een natuurlijke manier

Iedere tuin heeft onderhoud nodig zodat de tuin er netjes en verzorgd bij blijft liggen en de planten mooi en gezond blijven. Er zijn dan ook verschillende punten waar je goed op moet letten als je zeker wil weten dat jij je tuin kunt geven wat deze nodig heeft.

Maai bijvoorbeeld je gazon op de juiste hoogte om water te besparen en de groei van onkruid te verminderen. Laat vervolgens ook gerust wat onkruid staan want sommige soorten kunnen dus heel nuttig zijn voor bestuivers en voor andere dieren.

Pleeg dus gerust voldoende onderhoud in je tuin maar zorg er ook zeker weten voor dat je voldoende onkruid laat staan om alsnog van nut te zijn voor je tuin en het gehele eco systeem.

Leer veel van de natuur

Als je goed om je heen kijkt kun je heel erg veel van de natuur leren. Zo kun je natuurlijke processen observeren en hier je voordeel mee doen maar ook kun je kijken welke planten het goed doen onder bepaalde omstandigheden en welke minder. Ook kun je uitzoeken welke dieren je tuin bezoeken. Dit alles kan allemaal heel waardevol zijn, en helpt je dan ook om een evenwicht en duurzaam ecosysteem te realiseren.

Het is dan ook zeker weten heel waardevol om veel van de natuur te leren en om hier je voordeel mee te doen. Kijk dan ook goed om je heen welke stappen je kunt zetten en hoe je er dus zorg voor dragen kunt dat de natuur je allerlei lessen leert.

Onderaan de streep is eco vriendelijk tuinieren dan ook  niet alleen maar goed voor het milieu maar helpt het je ook nog eens om veel te leren en kan het een hele fijne hobby zijn waar je veel plezier aan beleefd. Door je bewust te zijn van de impact van tuinierpraktijken op het milieu is het ook veel gemakkelijker om een duurzame methode toe te passen. En op die wijze realiseer je dus weer heel handig en snel een prachtige bloeiende tuin waar de harmonie met de natuur de boventoon voert.

Uiteraard is iedere tuin uniek en het is dan ook heel erg fijn en waardevol om goed te kijken naar welke mogelijkheden jij allemaal in je tuin hebt zodat je hier dus je voordeel mee kan doen en jouw tuin om kunt toveren tot een waar eco vriendelijk paradijs.