Tuinmeubelen

Eenvoudig houten tuinmeubelen onderhouden

Natuurlijk wil je jouw houten tuinmeubelen zo lang mogelijk netjes houden. Vanuit de winkel zijn ze vaak direct klaar voor een paar jaar heerlijk tuinplezier. Natuurlijk moet je er dan tussendoor wel een beetje voor zorgen. Houten tuinmeubelen onderhouden hoeft niet moeilijk of arbeidsintensief te zijn. Het geheim is op tijd beginnen en regelmatig schoonhouden. Natuurlijk verkopen we graag onze tuinmeubelen, maar we willen ook graag dat je geniet. Daarom delen we in dit artikel een aantal tips om eenvoudig houten tuinmeubelen te onderhouden.

houten tuinmeubelen kiezen

houten tuinmeubelen kiezen

Eenvoudig doorlopend onderhoud van houten tuinmeubelen

Uiteraard staan de houten tuinmeubelen het grootste deel van het jaar buiten. Dat is geen enkel probleem. Als je met warm water, meubelreiniger en een doek het vuil en eventuele vlekken verwijdert kan er niet veel mis gaan. In het najaar kun je de tuinmeubelen het beste naar binnen halen. Je kunt ze het beste opslaan in een niet te warme, overdekte opslagplaats waar ook geventileerd wordt. De kelder of de carport zijn dus prima geschikt.

Het onderhoud van beschimmelde houten tuinmeubelen

Het kan soms gebeuren dat je wat te laat bent met binnen zetten. Na een winter buiten zijn jouw houten tuinmeubelen vast gastheer geworden voor een verrassende biocultuur aan schimmels en algen. Schrik niet, met niet al te veel moeite is jouw natuurkunstwerk weer omgetoverd tot een karakteristieke houten tuinset die nog jaren mee kan. Je kunt het beste beginnen om de houten tuinmeubelen stevig te reinigen met warm water en meubelreiniger. Een doek zal niet volstaan, dus gebruik gerust een spons of harde borstel. Vervolgens herhaal je dit net zo lang tot de tuinmeubelen schoon zijn. Vervolgens neem je jouw houten tuinset even af met een droge doek en laat je de houten tuinset 24 uur drogen. Na deze dag kunt u precies zien of er nog vervuiling is. Als dat het geval is kun je de meubelen eventueel licht opschuren (met de hand of schuurmachine). Vervolgens verwijder je de resten en verf je de houten tuinmeubelen met olie, beits of lak. Laat de tuinmeubelen vervolgens 24 tot 48 uur drogen en het grote genieten kan weer beginnen.

Houten tuinmeubelen onderhouden aan het begin van het seizoen

Bij houten tuinmeubelen onderhouden gaat de aandacht uiteraard uit naar het hout. Wat veel mensen vergeten is dat hout een natuurmateriaal is en dus kan ‘werken’.  Hierdoor kunnen de verbindingen na verloop van tijd los gaan zitten en kracht verliezen. Om dit te voorkomen is het verstandig om eens per jaar, bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen de verbindingen weer vast te zetten. Let er daarbij op dat je ze niet te vast maakt, anders kunnen er door werking scheuren of spleten in het hout ontstaan.

Misverstanden bij het onderhouden van houten tuinmeubelen

Zoals je kunt lezen is het houten tuinmeubelen onderhouden niet moeilijk of arbeidsintensief. Er zijn echter twee veel voorkomende misverstanden die tot problemen kunnen leiden. Met deze tip kun jij deze fouten voorkomen.

  • Blijf van de hoezen af

Veel mensen denken dat het beter is om de tuinmeubelen in de winter lekker stevig in te pakken met een beschermende hoes. Ons advies: doe het niet! Immers, hout is een natuurproduct en dus op de natuur ingesteld. Wanneer je de houten tuinmeubelen in een hoes naar de winterstalling brengt kan het vocht niet weg. Hierdoor ontstaat juist een ideale cultuur voor schimmels en algen. Aangezien er geen ventilatie is groeien deze dan extra hard.

  • Laat de hogedrukreiniger met rust

Natuurlijk is het onderhouden van houten tuinmeubelen nog sneller gedaan als je de hogedrukspuit er even op zet. Het is alleen zo jammer dat je dan direct de toplaag van jouw houten tuinmeubels spuit. Krassen, beschadiging of het loslaten van delen van de houten tuinset is dan het gevolg. Dit geldt nog sterker voor teakhout dat een zachtere structuur heeft.

Het onderhouden van teakhouten meubelen

Door de relatief zachte structuur van teakhout kunnen veel schoonmaakmiddelen en borstels ongewild schade veroorzaken aan jouw aanwinst. Om dit te voorkomen kun je het beste gebruik maken van onze speciale teakhout schoonmaakproducten.