Inspiratie

Een kleine tuin? Geen probleem! Zo richt je ‘m toch gezellig in

pexels nudos adicora 13907870

In ons land zijn heel erg veel verschillende tuinen te bekennen. Niet alleen verschillen ze in stijl en inrichting maar ook kunnen ze enorm in afmetingen verschillen. De ene tuin is dan ook zeker weten de andere niet. Waar de ene tuin heel groot is zien we juist dat de andere tuin een stuk kleiner is. De voorkeur van de meeste mensen gaat vaak uit naar een grote tuin. Ze willen dan ook graag veel ruimte om al hun wensen op tuin gebied te kunnen realiseren en denken dan ook dat ze hier het meeste profijt van hebben, maar is dit eigenlijk wel zo?

Want wist je dat dus ook een kleine tuin heel erg sfeervol en gezellig kan zijn en dat je ook hier zeker weten veel plezier kunt beleven? Wel is het zo dat je meer keuzes moet maken en dat je dus heel verstandig om moet gaan met de ruimte die je tot je beschikking hebt, maar als je dit slim en verstandig doet dan kun je ook zeker weten een heerlijke plek realiseren.

Maar welke keuzes moet je dan eigenlijk allemaal maken? En hoe richt je een kleine tuin nu eigenlijk zo goed en vooral gezellig mogelijk in. Want een ding staat vast dit is zeer zeker mogelijk en me een aantal handige aanpassingen kun je zeker weten zorgen voor heel veel sfeer en gezelligheid in een kleinere tuin. In deze blog gaan wij je dan ook een handje op weg helpen. We laten je namelijk zien hoe je kunt zorgen voor een goede inrichting van je kleinere tuin zodat je er toch een sfeervolle en gezellige plek van kunt maken. Op deze manier hoeft een kleinere tuin dan ook zeker weten geen nadeel te zijn. Lees je met ons mee?

Maak een plan

Het is in onze andere blogs ook al vaker voorbij gekomen maar meestal begint het toch ook echt allemaal met een plan. Als je namelijk een kleinere tuin in wil richten en als de ruimte beperkt is dan is het vooral slim om eerst een goed plan te maken. Hierbij denk je dus na over de ruimte die je tot je beschikking hebt en hoe je deze vervolgens in wil gaan delen. Hierbij is het dan ook vooral belangrijk dat je goed kijkt naar welke elementen je zelf heel erg belangrijk vindt.

Het kan bijvoorbeeld enorm helpen om een soort verlanglijstje te maken en hierop alle elementen te schrijven die jij graag zou zien terug komen in de tuin. En als je dit gedaan hebt is het vooral heel handig om te kijken hoe je dit dan ook toe kunt passen. Daarnaast helpt het natuurlijk ook heel erg om te kijken naar welke functies je graag in je tuin terug zou willen zien. Ook hier moet je vaak wel keuzes in maken maar zo kun je dus ook heel erg goed zien op welke manier jij jouw tuin in wil richten en hoe je hem het beste kunt gebruiken.

Ga dus zo slim mogelijk om met de beschikbare ruimte en maak een goed plan zodat je zeker weet dat je al je tuinwensen uit kunt laten komen ook met een kleinere tuin.

Kies voor slimme oplossingen

Maak de keuze voor slimmere oplossingen. Als je een kleinere tuin hebt dan is het dus nodig om keuzes te maken. Je hebt niet onbeperkt de ruimte en moet daardoor dus goed kijken hoe jij de ruimte in je tuin gebruiken gaat. Soms moet je dus ook zelfs op zoek gaan naar oplossingen om ervoor te zorgen dat jij het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt.

Juist als de ruimte beperkt is heb je deze slimme oplossingen dus hard nodig om ervoor te zorgen dat je wel zo goed mogelijk gebruik van de beschikbare ruimte maakt. Gelukkig kan dit dan ook heel goed op een aantal fijne manieren en zijn er ook heel wat oplossingen die hieraan bij kunnen dragen.

Denk bijvoorbeeld aan meubelen die je in kunt klappen of die je juist heel handig kunt stapelen. Je kunt jezelf vast wel voorstellen dat dit een hele handige manier is om aardig wat ruimte te besparen. Maar ook kan het heel handig zijn om juist in de hoogte te werken. Vaak is de ruimte op de bodem beperkt en als je dan de hoogte in gaat ga je natuurlijk heel erg slim met de beschikbare ruimte om en dit levert dan ook veel fijne voordelen op!

Het is dus zeker weten van belang om voor slimme oplossingen te kiezen als je een kleine tuin hebt en dus een stuk minder ruimte. Dit zorgt dan ook voor heel veel fijne voordelen en vooral mogelijkheden.

Ga voor lichte kleuren

Als je een kleine tuin hebt dan wil je natuurlijk het liefste dat deze zo groot mogelijk lijkt en dat begrijpen wij natuurlijk volkomen. Gelukkig zijn ook hier weer een aantal hele fijne oplossingen voor die er met elkaar voor zorgen dat jouw tuin meteen een stuk groter zal lijken. We beginnen met het gebruik van lichte kleuren in je tuin. Als je dit namelijk doet zal je zien dat alles optisch meteen een heel stuk groter gaat lijken en dat is natuurlijk wel zo fijn!

Deze lichte kleuren kun je dan ook het beste door heel je tuin terug laten komen op veel verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan de meubelen in je tuin maar ook aan de kleur van de bestrating van de tegels. En wat denk je van de kleuren die je voor je meubelen en decoratie gebruikt. Op al deze manieren kun jij dus lichte kleuren in je tuin terug laten komen en hier zeker weten je voordeel mee doen!

Lichte kleuren maken een ruimte dan ook optisch zoveel malen groter dat dit natuurlijk heel prettig is. Op deze wijze zie je dat je door lichte kleuren te gebruiken meteen een veel grotere tuin lijkt te hebben! Naast de lichte kleuren hebben we nog een hele handige tip die ook simpel toe kunt passen namelijk het plaatsen van een spiegel in de tuin. Deze zal namelijk het licht weerkaatsen en zo je tuin nog vele malen groter doen lijken!

Maak gebruik van hoogteverschillen

In een kleine tuin is het gebruik van hoogteverschillen een hele handige keuze. Op deze wijze maak jij je tuin dan ook meteen een stuk interessante en dat is natuurlijk wel zo prettig. Maak bijvoorbeeld gebruik van een verhoogde plantenbak of kies ervoor om een terras of pergola uit te zoeken waar jij gebruik van kunt maken. Hierdoor realiseer je dus optisch veel meer ruimte en kun je onderaan de streep dus nog meer functies kwijt in je tuin en juist dat zorgt ervoor dat je het plaatje compleet gaat maken.

Hoogteverschil kan dus een heel fijne manier zijn om een kleine tuin groter te doen lijken en om daarnaast dus ook nog eens veel meer kwijt te kunnen in een tuin en om dus veel beter gebruik van de beschikbare ruimte te maken. Alles bij elkaar zorgt dit er dan ook voor dat je tuin niet alleen groter oogt maar dat je ook echt veel beter gebruik van je tuin maakt.

Als jij uiteindelijk onderaan de streep meer verschillende opties in je tuin kwijt kunt dan heeft dit heel erg veel fijne voordelen. Zo komt je tuin ook steeds meer tot zijn recht en ervaar je er ook nog eens flink wat meer voordelen van. Meer dan genoeg redenen dus om te kijken of jij ook hoogteverschillen in jouw tuin toe kunt passen.

Kies voor eenheid

Zorg voor een bepaalde eenheid in je tuin zodat je rust en ruimte kunt realiseren dit draagt zeer zeker bij aan de ruimte in je tuin. Als je een kleine tuin hebt dan kan deze al snel veel te vol komen te staan en daardoor ook nog eens erg vol en onrustig lijken. Je kunt jezelf waarschijnlijk vast voorstellen dat dit dus verre van prettig is. Gelukkig hoeft dit dan ook helemaal niet zo te zijn en zijn er voldoende manieren om ook in een kleine tuin rust toe te voegen en om ervoor te zorgen dat je zelfs meer ruimte lijkt te hebben.

Een factor die hierin zeker weten een grote rol speelt is het kiezen voor een eenheid in je tuin. Dit kun je dan ook op verschillende manieren realiseren. Maak bijvoorbeeld gebruik van een bepaald kleurenpalet voor in je tuin en laat dit vervolgens ook door heel je tuin terug komen. Op die manier weet je zeker dat je hier rust en eenheid mee realiseren zal. Ook kan het helpen om voor een bepaald soort materiaal te kiezen en om ook dit door heel je tuin heen een plekje te geven.

En trek dit vervolgens ook door in de stijl van de meubelen en de decoratie. Als je alles dus in een bepaalde eenheid laat uitvoeren zie je vanzelf dat alles perfect bij elkaar lijkt te passen en dat geeft dus heel erg veel rust in je tuin en daarnaast dus ook ruimte. En zo lijkt je kleine tuin dan ook ineens een heel stuk groter.

Het inrichten van een kleine tuin

Met deze 5 stappen kun je een kleine tuin gezellig inrichten en optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte. Door slimme keuzes te maken en te investeren in eenheid en slimme oplossingen, creëer je een sfeervolle plek waar je optimaal kunt genieten van je buitenruimte. Zoals je ziet staat vooral het maken van keuzes centraal en gaat dit wellicht net even anders dan wanneer je een grote tuin hebt met veel ruimte tot je beschikking het is dan ook zeker weten erg prettig om een grote tuin in te richten en om hier ook echt de tijd voor te nemen.

Maak dan ook keuzes die allemaal bijdragen aan meer ruimte in je tuin of een ruimtelijkere beeld of sfeer van je tuin. Alleen dan kun je er uiteindelijk voor zorgen dat je ook in een kleine tuin veel kwijt kan en een hele fijne sfeer kunt realiseren. De inrichting speelt hierbij dan ook zeker weten een hele belangrijke rol en het is dan ook zeker weten aan te raden om jezelf hier eens goed in te verdiepen!