Inspiratie

Een bezoekje aan een pluktuin

pluktuin

Steeds meer mensen vinden het prettig om tijd in de natuur door te brengen. Het is natuurlijk ook werkelijk genieten om lekker buiten te zijn en te genieten van de zon op je gezicht en de wind door je haren. Naast dat het heel veel gezondheidsvoordelen heeft om lekker buiten te zijn is het ook nog eens heel erg goed voor je stemming. Je wordt er vrolijk van en positief gestemd, daarnaast verlaagt het stress en werkt het dus ontspannend, wat wil je nu nog meer zou je zo denken!

 

Om deze reden zien we ook dat er steeds meer leuke buiten activiteiten georganiseerd worden voor zowel jong als oud. Er komen steeds meer leuke uitjes bij en het is ontzettend leuk om op deze manier tijd buiten door te brengen terwijl je tegelijkertijd een leuke activiteit onderneemt!

 

Een van de nieuwe leuke activiteiten die we steeds vaker voorbij zien komen is het bloemen plukken in een echte pluktuin. Dit is natuurlijk ontzettend leuk en fijn om te doen! In de pluktuin kun je jezelf namelijk helemaal uitleven en een prachtig boeket bij elkaar plukken. Daarnaast ben je heerlijk actief in de frisse buitenlucht en breng je gezellig tijd met elkaar door. Uiteraard kan je deze activiteit ook prima alleen ondernemen maar het is ook erg leuk om dit juist met kinderen te doen! Zij vinden het vaak geweldig om zelf een boeket bij elkaar te mogen zoeken en genieten hier vaak ook zichtbaar van!

 

Maar hoe werkt dat dan precies zo een pluktuin? En wat is de gedachte er eigenlijk precies achter? En hebben we nu veel van deze pluktuinen in ons land? In deze blog geven we je graag antwoord op al deze vragen en meer! Zodat ook jij wellicht binnenkort de weg naar een pluktuin kunt vinden!

Waar komt het idee van een pluktuin vandaan

 

Het is niet zo precies te zeggen waar dit idee nu precies zijn oorsprong vond, maar op het heeft wel te maken met de behoefte van mensen tegenwoordig om steeds meer tijd lekker buiten door te brengen. Deze ontwikkeling is natuurlijk heel erg positief en in het verlengde daarvan kwam er natuurlijk ook veel meer vraag naar fijne buiten activiteiten. En om hieraan te voldoen zie je steeds meer leuke activiteiten ontstaan die snel aan terrein winnen. En eentje daarvan is dus de pluktuin!

 

En ook echt nog eens een heel slim idee want op deze manier combineer je dus het buiten zijn, met actief zijn en ook nog eens met een leuke opbrengst, wat wil je nog meer zou je denken! Uiteraard houdt iedereen vaak wel van een leuke bos bloemen op tafel dus een pluktuin is echt een heel erg leuk idee waar je veel plezier aan kunt beleven.

 

Het bleek ook al snel een schot in de roos want de pluktuinen namen ten eerste snel in aantal toe en ten tweede trekken ze ook enorm veel bezoekers. Veel mensen kunnen dit soort activiteiten namelijk enorm waarderen en zijn er al snel fan van en wij snappen helemaal waarom!

 

Wat is nu eigenlijk precies een pluktuin

 

Om te beginnen zullen we eerst eens even uitleggen wat een pluktuin nu eigenlijk precies is! Een pluktuin is een groot stuk land, vaak bij een boerderij in de buurt waar allerlei soorten bloemen zijn geplant. Je vindt er dus een wilde verzameling aan allerlei verschillende soorten bloemen in vele kleuren en verschillende afmetingen en vormen. Tussen al deze bloemenvelden lopen vaak paden waar je overheen kunt lopen om de bloemen vervolgens te plukken.

 

Nu is het idee van een pluktuin dat je bij de ingang een mand krijgt en dat je deze vervolgens zelf gaat vullen met bloemen die je plukt in de  pluktuin. Vervolgens betaal je bij de uitgang een bepaald bedrag per bos. Of soms heb je een vast bedrag aan entree dat verschilt nog al eens en zo heb jij dan je eigen mooie bos bloemen vers geplukt van het land!

 

Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat dit ontzettend leuk is om te doen en dat je hier ook zeker de meest prachtige bloemen vandaan kunt halen!  Het is dan ook echt genieten in een pluktuin en het mooie is dat je ook nog eens lekker buiten bent en dat is natuurlijk helemaal prettig! Dus je kunt heerlijk genieten van de frisse buitenlucht terwijl je verse bloemen hebt geplukt! Wat wil je nu nog meer!

 

Extra veel gezelligheid

 

En vaak blijft het niet alleen bij bloemen plukken alleen. We zien namelijk ook vaak dat er allerlei activiteiten worden georganiseerd die het extra gezellig maken! Zo kun je bij de pluktuin bijvoorbeeld ook vaak genieten van een heerlijke lunch of wat lekkers. Vaak allemaal vers gemaakt en meestal met producten die zo van het land afkomen. Dat is natuurlijk ontzettend leuk en maakt het ook meteen tot een heel uitstapje!

 

Maar ook zie je vaak dat er workshops worden gegeven, denk bijvoorbeeld aan workshops bloem binden of een bloemen krans maken. Dit wordt dan vaak verzorgd door een professional en op deze manier kun je dus meteen een prachtig boeket of krans maken die je vervolgens mee naar huis kunt nemen! Vaak moet je jezelf wel eerst inschrijven voor deze workshops maar vervolgens kun je er heel veel plezier aan beleven!

 

En zelfs schoolreisjes worden tegenwoordig gehouden in een pluktuin. Ook niet zo vreemd natuurlijk want hoe leuk is het om lekker met je klas buiten op de boerderij te zijn en bloemen te plukken en ook nog te genieten van iets lekkers!

 

Tot slot worden er ook vaak rondleidingen door de pluktuinen georganiseerd. Hierbij leer je alles over de pluktuin en de bloemen die er staan en dat is natuurlijk ontzettend leerzaam. Ook hier moet je jezelf vaak wel voor inschrijven maar het is vaak zeker de moeite waard om dit te doen en vaak wordt de dag afgesloten met wederom wat lekkers te eten en drinken in de pluktuin!

 

De pluktuin van alle markten thuis

 

Zoals je ziet is een bezoekje aan de pluktuin dus zeker de moeite waard. Vaak denkt men helaas ten onrechte dat je enkel maar een bezoekje kunt brengen om bijvoorbeeld bloemen te plukken. Logisch dat dit de eerste gedachte is maar zoals je wel kunt zien is er nog veel meer te doen en beleven en dat maakt het ook zo ontzettend leuk! Naast dat je er dus veel kunt doen kun je er ook nog eens veel leren en dat maakt het voor jong en oud een ontzettende leerzame plek!

 

Wel is het helaas zo dat de pluktuin niet het gehele jaar geopend is en dat kan natuurlijk ook niet. Wat we vooral zien is dat de pluktuin vaak in het najaar zijn deuren opent en dan echt ook maar voor enkele weken tot alle velden zo goed als leeg zijn geplukt

 

Daarna gaat de boer weer opnieuw inzaaien en kun je dus vervolgens weer van nieuwe bloemen genieten! Deze moeten uiteraard ook eerst weer goed groeien voordat je ze dan vervolgens aan het einde van het volgende jaar weer kunt plukken. Dus heb je zin in een uitje naar de pluktuin wees er dan wel zeker op tijd bij anders grijp je misschien mis en dat zou zonde zijn!

pluktuin inspiratie

pluktuin inspiratie

Een uitje naar de pluktuin

 

Een bezoekje aan de pluktuin is dus zeker de moeite waard. Het leuk is dat het leuk is voor alle leeftijden iedereen kan er veel plezier beleven. Het is heerlijk om door de bloemenvelden heen te lopen en de meest prachtige bloemen te kunnen plukken. Hier kun je dan ook zeker heel erg van genieten! Daarnaast is het natuurlijk ook erg fijn om deel te kunnen nemen aan workshops en rondleidingen en op deze manier lekker creatief bezig te kunnen zijn en meer over de bloemen te kunnen leren.

 

En wat denk je van het effect wat het heeft op je gezondheid. Heerlijk lekker buiten zijn en wandelen door de natuur terwijl je geniet van de meest mooie bloemen pracht om je heen! Ook dit is zeer zeker de moeite waard en genieten we onwijs van!

 

Als je nu wil weten waar er bij jouw in de buurt een pluktuin te vinden is dan is het internet je beste vriend. Ook zijn  er vaak lokale facebookgroepen waar dit soort uitjes worden aangegeven. Ook hier kun je vaak terug vinden hoe je vervolgens een pluk tuin in je eigen buurt kunt bezoeken!

 

Plan je bezoekje bij voorkeur op een heerlijke zonnige dag zodat je ook nog eens van het mooie weer kunt genieten. Zo heb je natuurlijk een echte win situatie waarbij je optimaal van het mooie weer kunt profiteren en ook nog eens met een bosje bloemen naar huis kunt gaan! En dat is natuurlijk helemaal een feestje! Wij zouden je dan ook zeker aan raden om een bezoekje aan de pluktuin te brengen en te genieten van al het moois om je heen! En uiteindelijk geniet je thuis weer verder met een prachtige bos bloemen op tafel.